Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chcete aj naďalej sledovať TV JOJ? Takto chytíte signál po novom roku
Zdielať na

Chcete aj naďalej sledovať TV JOJ? Takto chytíte signál po novom roku

BRATISLAVA / Veľa divákov TV JOJ sa pýta, čo bude s televíziou JOJ po 1. januári 2017. Vraj sa nebude dať chytiť cez obyčajnú anténu, terestriálne vysielanie. Teda pozemné vysielanie vzduchom údajne končí. Nie je to pravda. Televíziu JOJ budú môcť diváci sledovať aj ďalej.

Televízia JOJ bude stále tam, kde doteraz. "Áno, budeme tam naďalej vysielať. Ubezpečujeme všetkých našich divákov, že si nás budú vedieť naladiť tak, ako si nás vedeli naladiť doteraz," uviedol generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.

Dôležitá skratka DVB

V tejto súvislosti sa často používa skratka DVB, ktorá označuje digitálne televízne vysielanie. Existuje viacero druhov.

V prípade pozemného televízneho vysielania, ktoré sa chytá na obyčajnú televíziu, ide o DVB-T. Na DVB-S potrebuje mať divák na streche alebo na balkóne tanier a pri televízore satelitný prijímač.

DVB-C označuje káblovú televíziu, za ktorú treba zvyčajne platiť a existuje ešte aj digitálne televízne vysielanie pre mobilné zariadenia DVB-H alebo SH.

Príjem cez antény (DVB-T) sa netýka len TV JOJ. Takto sa dajú naladiť a pozerať aj ďalšie slovenské stanice, aj keď nie všetky.

"RTVS má nielen povinnosť, ale aj strategickú úlohu, aby naši diváci mali príjem v každej platforme bezplatne. Terestriálne vysielanie je pre nás úplne prirodzené," uviedol generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. "Rada by som ubezpečila divákov TA3, že si nás budú môcť po 1. januári pustiť rovnako v DVB-T, nebude to spoplatnená služba," uviedla generálna riaditeľka TA3 Martina Kyselová.

​Zastaraný a nekvalitný spôsob? Nie

Ozývajú sa aj hlasy, že príjem na anténu je dnes už zastaraný a nekvalitný spôsob príjmu televízie. Podľa generálneho riaditeľa TV JOJ Marcela Gregu, to nie je pravda.

Ozývajú sa aj hlasy, že príjem na anténu je dnes už sto rokov za opicami, že je to zastaraný a nekvalitný spôsob príjmu televízie. Aj tu môžeme smelo povedať, že to nie je pravda. "Digitálne terestriálne vysielanie je v Európe a všade vo svete úplne štandardným spôsobom šírenia TV signálu. V Čechách je dokonca dominantným prostriedkom na získanie TV signálu," uviedol Grega.

Potvrdzuje to aj marketingový manažér spoločnosti, ktorá zabezpečuje pozemné televízne vysielanie na celom Slovensku. "Vysielanie cez anténu DVB ponúka všetky moderné doplnkové služby ako EPG, HBBTV, archív, takže diváci môžu aj po 1. januári sledovať cez anténu svoje obľúbené stanice," uviedol marketingový manažér Towercom Michal Šuran.

"Diváci po 1. januári budú môcť sledovať verejnoprávneho vysielateľa, jednotku a dvojku v štandardnom i vysokom rozlíšení, budú môcť naďalej sledovať cez anténu bez poplatkov televíziu JOJ, Plus, Wau, TA3, TV Lux, TV8," dodal Šuran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy