Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci rozhodli: Bratislavu čaká nová parkovacia politika
Zdielať na

Poslanci rozhodli: Bratislavu čaká nová parkovacia politika

BRATISLAVA / V hlavnom meste Vratislave začnú v marci budúceho roka platiť nové pravidlá parkovania. Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva prijatím všeobecne záväzného nariadenia, ktoré upravuje pravidlá parkovania v meste a zavádza pri parkovaní na území Bratislavy jednotné pravidlá.

Bratislavské mestské časti si budú samé prevádzkovať systém na svojom území. Či to bude internými kapacitami alebo externou spoločnosťou, to bude závisieť od nich. Mesto určuje len minimálny a maximálny rámec ceny rezidentskej karty, výšku poplatkov určujú mestské časti.

Cenu rezidentskej parkovacej karty určí mestská časť v sume od 20 do 100 eur za rok pre prvé auto, môže však rozhodnúť, že počas prvých 24 mesiacov bude zadarmo. Rezidentská parkovacia karta bude platiť na vyznačených miestach po celej Bratislave s výnimkou Starého Mesta, kde rezidentská karta z iných mestských častí platiť nebude.

Cena karty pre druhé auto v domácnosti by mala byť od 50 do 500 eur za rok. Aj v tomto prípade však platí, že ak sa mestská časť rozhodne, tak počas 24-mesačného obdobia ich môže vydávať zadarmo.

Druhé auto, ktoré je viazané na byt, bude mať pri krátkodobom parkovaní v Bratislave zľavu päťdesiat percent z ceny hodinového parkovania.

Majitelia áut bez trvalého pobytu v Bratislave budú platiť hodinové parkovanie vo vyznačených zónach od 0,20 do 3 eur alebo zaplatia za abonentskú ročnú kartu od 100 do 1 000 eur za auto.

Po schválení všeobecne záväzného nariadenia bude nasledovať zmena Štatútu hlavného mesta Bratislavy, ktorou mesto mestským častiam zverí mestské komunikácie na parkovanie. Konkrétne podmienky parkovania v jednotlivých mestských častiach si budú schvaľovať zastupiteľstvá v jednotlivých bratislavských mestských častiach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy