Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Marek zjedol magnetické guličky, osemnásť minút bol bez kyslíka
Zdielať na

Marek zjedol magnetické guličky, osemnásť minút bol bez kyslíka

BRATISLAVA / Všetci rodičia si želajú, aby ich dieťa bolo zdravé. Keď sa zdravé narodí, ešte to nezaručí to, že zdravým aj zostane. Niekedy stačí chvíľka nepozornosti a na prvý pohľad banálna vec spustí sled udalostí, ktoré zmenia život celej rodine. O tom je aj príbeh Mareka zo Srdca pre deti.

"Marek nám zjedol guličky, o ktorých sme my nevedeli, že ich zjedol. Boli také malé ako ozdoby na tortu. Sú na hranie, dá sa z nich hocičo poskladať," hovorí Marekova mama Michaela. 

Marek sa ako 2,5-ročný hral. Jeho mama varila obed alebo robila jednu z tých tisíc vecí, ktoré mamy musia urobiť každý deň. Bola to len chvíľa. Marek zjedol štrnásť magnetických guličiek. "Začal zvracať. Chodili sme po lekároch a povedali nám, že máme virózu. Po dvoch dňoch prestal, ale prestal jesť. Boli sme u lekára, potom sme išli rovno do nemocnice. Tam sme čakali asi hodinu. Keď nám odpadol na rukách, všetci začali behať," spomína Michaela. 

Guličky sa v Marekovom tele do seba zacvakli. Pritiahli sa aj cez črevo a to prestalo fungovať. Po prvom odpadnutí sa prebral. " Odniesli ho na JISku, napojili na infúziu, potom už bol v pohode. Normálne kričal, rozprával. Primárka ho poslala na röntgen. Keď mu ho robili, tak odpadol, došlo k zástave srdca," opisuje chvíle hrôzy Marekova mama. 

"Bez kyslíka ho bol nejakých 18 minút. Takto nám to povedali v nemocnici. Ale nevedia povedať, či to bolo tými guličkami," hovorí otec Mareka. 

Potom ako mu lekári vyoperovali guličky, začali ho prebúdzať z umelého spánku. "Až keď sa prebral, zistili sme, že došlo k poškodeniu mozgu," hovorí mama malého Mareka. 

Bdelá kóma

Marekovi rodičia dodnes nevedia, prečo sa jeho stav po tom ako zjedol tie magnetické guličky tak skomplikoval a prečo si z nemocnice domov neodniesli, usmiateho chlapčeka, síce s kratším črievkom a nutnou liečbou, ale odniesli si syna s diagnózou bdelá kóma. "Až neurologička nám povedala, že sa musíme pripraviť, že možno sa ten stav nikdy nezlepší," dodáva otec Mareka. 

S tým sa žiadny rodič nezmieri a nevzdá. A nevzdali sa ani Miška s Marekom. Po návšteve hyperbarickej komory a špeciálnych rehabilitáciách, sa malý Marek začal z hlbokého spánku preberať. "Už viem, čo chce. Že kričí, keď je hladný alebo sa mu niečo nepáči," hovorí Michaela. 

Obaja rodičia by si priali, aby sa ich Marek raz postavil a naštartoval svoju obľúbenú červenú motorku a preháňal sa na nej po dvore.

Srdcu pre deti môžete pomôcť aj Vy. Stačí poslať SMS na číslo 871 s textom SRDCE. Cena jednej SMS je 5 Eur. Alebo prostredníctvom sms v tvare START SRDCE budete touto sumou prispievať automaticky každý mesiac. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom STOP SRDCE. Rovnako môžete navštíviť stránku www.srdcepredeti.sk a pomôcť bankovým prevodom na Spoločné konto pre deti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy