Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekári mu predpovedali najhoršie, Jakub to nevzdal
Zdielať na

Lekári mu predpovedali najhoršie, Jakub to nevzdal

TOPOĽČANY / Pred tromi rokmi nám rozprávali ako ich syn upadol do kómy za okolností, ktoré lekári doteraz nevedia vysvetliť. Ako im hovorili, že sa majú pripraviť na to, že sa nepreberie a že ho nebudú vedieť zachrániť. Dnes je z Jakuba 16-ročný chalan, ktorý najradšej číta historické knihy. A rodina má po rokoch veľkého trápenia aj veľký dôvod na radosť. K Jakubkovi a Peťke pribudla malá Vivien.

U Vizičkanicovcov vždy panovala veľká pohoda, úsmev a láska. Práve tá a silná viera im pomohla pri ich dlhom boji o to, aby ich najstarší syn Jakub bol opäť tým chlapcom ako pred chorobou. Takto to vyzeralo, keď sme s nimi nakrúcali pred tromi rokmi.

Jakub dnes je normálny chlapec, ktorý si nepamätá ťažké obdobie. "Ja to neviem porovnať, lebo ja si z toho nič nepamätám," hovorí Jakub. 

Jeho rodičia si ale pamätajú každú sekundu tých ťažkých dní. "Keď si na to spomeniem, ako nám na vizite povedali, že tie bazálne gangliá sú rozpadnuté. Že nemá žiadnu nádej, tak čo to bolo pre nás," hovorí Jakubov otec Peter Vizičkanič. 

Poškodený mozog

Jakubov mozog síce zostal poškodený, ale našli si mechanizmy, ako tú poškodenú časť akoby obísť. "Centrálna časť mozgu je poškodená. Ale napriek tomu, to ten mozog dokázal. Sme veľmi radi. Bez neho by to bolo o ničom," hovorí Peter Vizikanič. 

Pred rokom a pol do rodiny pribudla malá Vivien, ktorá priniesla ešte viac smiechu a lásky. "Aj ten nový člen rodiny bol obrovským prekvapením, lebo už som mala svoj vek. Testy nedopadli dobre, všetko bolo zle. Mala som ísť na amniocentézu, ale som odmietla. Aj potom dopadlo vlastne všetko dobre," uviedla Miroslava Vizikaničová. 

Srdcu pre deti môžete pomôcť aj Vy. Stačí poslať SMS na číslo 871 s textom SRDCE. Cena jednej SMS je 5 Eur. Alebo prostredníctvom sms v tvare START SRDCE budete touto sumou prispievať automaticky každý mesiac. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom STOP SRDCE. Rovnako môžete navštíviť stránku www.srdcepredeti.sk a pomôcť bankovým prevodom na Spoločné konto pre deti.

Galavečer Srdce pre deti si môžete pozrieť na obrazovkách televízie JOJ 3.decembra o 20:30.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy