Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Plavčan to prečítal nahlas a od srdca!
Zdielať na

Minister Plavčan to prečítal nahlas a od srdca!

BRATISLAVA / Na Základnej škole v Devínskej Novej Vsi dnes deťom čítal minister školstva, Peter Plavčan. Niežeby nemal niečo iné na práci, ale prišiel podporiť aktivitu ministerstva, ktoré tento školský rok vyhlásilo za Rok čitateľskej gramotnosti.

Šiestaci si z úst ministra školstva, Petra Plavčana, vypočuli rozprávku od Kláry Jarunkovej - O psovi, ktorý mal chlapca. Čítanie považuje za veľmi dôležité a svojou účasťou chce deti motivovať, aby po knihách siahali častejšie. "Je to tak, treba veľa čítať a hľadať súvislosti. Veľmi dôležité bude u detí podnietiť záujem o čítanie," apeluje minister Plavčan. 

Nestačí čítať len povinnú literatúru

Národný ústav certifikovaných meraní zistil, že výsledky slovenských žiakov v matematickej, čitateľskej a prírodovednej gramotnosti zaostávajú za priemerom krajín OECD. Čítanie pritom rozvíja fantáziu, zakoreňuje správnu gramatiku a rozširuje slovnú zásobu. Knihy by mali byť pevnou súčasťou každej detskej izby. Sám minister vlastní približne 2000 zväzkov a s chuťou si prečítal aj všetky časti Harryho Pottera. 

S aktivitami na podporu čítania chce minitsrstvo pokračovať. Avizujú aj súťaže v čítaní či prednese. Minister by si verejné čítanie zopakoval bez problémov kedykoľvek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy