Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počet mužov na materskej dovolenke na Slovensku stúpa
Zdielať na

Počet mužov na materskej dovolenke na Slovensku stúpa

BRATISLAVA / Počet slovenských mužov na materskej dovolenke rastie. Ich počet sa v porovnaní s minulým rokom dokonca zdvojnásobil. Mnohí si preto zaslúžia pochvalu. Matky ale stále trápi iná vec. Na pracovnom trhu sú diskriminované a zarábajú oveľa menej ako muži. 

"Sociálna poisťovňa zverejnila štatistiky a počet mužov na materskej sa za tri roky zvýšil," uviedla riaditeľka Odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce Oľga Pietruchová. Kým v roku 2014 to bolo 290 mužov, v roku 2015 okolo 700, v roku 2016 je na materskej dovolenke viac ako 1 300 mužov.

Materská dovolenka je vo výške 70 percent zo mzdy a trvá 28 týždňov. Ak má muž vyšší príjem ako jeho žena, rodine sa to oplatí. "Platy mužov sú oveľa vyššie ako žien.To, že to platí aj v iných štátoch, nie je ospravedlnenie. Musíme ženám vytvoriť podmienky aby mohli zvládať aj rodinu aj prácu," uviedla Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. 

Aktivisti: projekty ministerstva sú zlé

Ministerstvo práce rozbehlo už niekoľko projektov, no podľa ženských aktivistiek to robia zle. "Má to tri rozmery. Prvá sú systémové kroky na trhu práce. V rámci opatrení sme ponúkli zamestnávateľom výhody na zriadenie detských kútikov, tiež aby ženy mohli využívať home office," hovorí Pietruchová. 

"Áno urobili systémové kroky, ale fungujú v praxi? Nie," tvrdí ombudsmanka Jana Dubovcová. 

"Štát musí ísť príkladom. V štátnej sfére musia fungovať kútiky, zdieľané pracovné miesta, viac žien v politike a potom to môžu chcieť od zamestnávateľov," hovorí Janka Debrecéniová. 

"V Bratislave vníma ženu muž inak ako na Orave či hladových dolinách. Tam sú stereotypy stále. Opäť rozbiehame projekty s výzvami, aby sa zamestnávatelia zapojili a podporili ženy matky," dodala Pietruchová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy