Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koncom týždňa sa oteplí, slnko zostane za mrakmi
Zdielať na

Koncom týždňa sa oteplí, slnko zostane za mrakmi

SLOVENSKO / Krásne vyfarbené listy, voňavé gaštany a chutný burčiak.....to si asi všetci dobre pamätáme, ale s jeseňou sa spájajú aj hmly, dážď, vietor a chlad.

Chladu sme si užili už počas minulého týždňa, keď sa objavil vo výškach nad 600 m prvý sneh a nízka teplota nás prinútila vytiahnuť vetrovky. Zo štatistických záznamov vyplýva, že denná maximálna teplota v nížinách Slovenska sa v týchto dňoch pohybuje okolo 16°C, ale my sme v nížinách takto teplo nemali, sme teda teplotne pod priemerom za posledný klimatický normál.

"Vyzerá to tak, že sa ani do vyšších hodnôt nedostaneme," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.  Do štvrtku bude naše počasie ovplyvňovať výšková tlaková níž, jednoducho povedané, vo vyšších vrstvách atmosféry sa bude nachádzať nižší tlak. Ten sa bude správať rovnako ako tlaková níž pri zemi- bude veľa oblakov, poprší, od asi 1 300 metrov sa objaví sneh.

V noci sa ustálime nad nulou, aspoň nejaké pozitívum bude, cez deň sa teplota udrží v intervale od 6-8°C na severe po 11 až 13°C na juhu. Vietor bude mať severné zložky, do 25 až 30 kilometrov za hodinu.

Teplo s hmlami

Na záver tohto týždňa by k nám mal začať prúdiť teplejší vzduch. No netešte sa, prúdenie teplého vzduchu v zimnom polroku znamená, že sa budú často objavovať hmly, mrholenie, alebo občasný dážď. Teplota sa ale predsa len zdvihne, až do 16°C.

"Ak ste ešte čakali na jasnú októbrovú oblohu a teplo, tak vás sklamem. Nedeje sa ale nič iné, len to, čo máme uvedené v pranostike na Terezku: Po svätej Tereze mráz po strechách lezie," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy