Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po reportáži TV JOJ vyzývajú Erika Tomáša na odchod
Zdielať na

Po reportáži TV JOJ vyzývajú Erika Tomáša na odchod

BRATISLAVA / Poslanec a poradca premiéra pre médiá Erik Tomáš má odísť z parlamentu. Opoziční poslanci ho vyzvali na vyvodenie zodpovednosti voči svojej osobe. Dôvodom je jeho angažovanie v kauze Čistý deň.

"Som člen sociálneho výboru, preto som sa s tými ľuďmi mohol stretnúť. Stalo sa to raz v Bratislave," priznal Erik Tomáš redaktorovi televízie JOJ Rasťovi Striškovi. Reportáž televízie JOJ o tom, že sa Erik Tomáš angažuje v prípade Čistý deň spustila lavínu reakcií. 

"Vláda pomáha kamuflovať a zahladzovať nechutnú kauzu sexuálneho zneužívania dievčat. Podozrenia sú masívne a prepojenia na vládu dávno dokázané," povedala poslankyňa Natália Bláhová. Krátko popoludní reagoval samotný poslanec, ktorý tiež zvolal tlačovú besedu. 

Povedal, že zodpovednosť vyvodzovať nebude a že sa s vedním resocialičného centra stretol ako poslanec, nie ako mediálny poradca. A to, že sa stretli na Úrade vlády, bola podľa poslanca zhoda okolností.

Natáliin list

Zároveň sa však snažil pozornosť médií upriamiť na niečo iné. Vytiahol list, ktorý písala Natália, 16-ročné dievča, ktoré je v tejto kauze ústrednou postavou. Práve jej sa mali dotýkať podozrenia, ktoré vyšetruje polícia. "List bol adresovaný šéfredaktorovi spravodajstva televízie JOJ," hovorí Tomáš. Súčasťou listu je ale zákaz zákonného zástupcu, ako aj samotnej Natálie o zverejnení jeho obsahu.

Obvinil televíziu, že obsah listu nezverejnila. Televízia JOJ, ale rešpektovala právo na súkromie, čo dokazuje aj prvá reportáž o kauze Čistý deň.

"Pozadie televízia sleduje už niekoľko dní, máme rozsiahlu korešpondenciu zo strany vedenia, otca mladého dievčaťa a taktiež list od konkrétnej dievčiny. Obsah sme zatiaľ nezverejnili, nedostali sme na to súhlas," hovorí redaktor Rasť Striško v reportáži.

Súhlas podľa Erika Tomáša

Erik Tomáš uviedol, že súhlas na zverejnenie tohto listu má. Narozdiel od neho, televízia ho stále nemá, preto jeho obsah naďalej nebude zverejňovať. Natália je už asi dva týždne v inom zariadení a nemá sa ako kontaktovať s okolitým svetom. Potvrdil to samotný riaditeľ tohto zariadenia. "Mňa vyšetrovateľ poprosil, aby sa s nikým nestretávala, aby nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu vyšetrovania," povedal riaditeľ zariadenia Ľubomír Gábriš. Podľa tohto vyjadrenia sa Erik Tomáš nemal ako dostať k súhlasu Natálie na zverejnenie listu.

Po telefonáte s riaditeľom Gábrišom neprešla ani hodina a riaditeľ zavolal opäť. Jeho vyjadrenie už bolo ale odlišné. "Dnes sa ma riaditeľ Čistého dňa pýtal, že či je možnosť, že by sa cezo mňa vyjadrila Natália k tomu listu, čo písala do JOJky. Ja som si ju zavolal, aby sa veci ujasnili. Dovolil som dať potvrdenie, že Natália súhlasí s tým, aby sa obsah listu zverejnil," dodal Gábriš. Erik Tomáš dal médiám k dispozícii písomné znenie tohto súhlasu aj s jej osobnými údajmi.

Oslovili sme ministerstvo práce s otázkou, ako je možné, že dievča, ktoré je izolované v novom zariadení, komunikuje s predstaviteľmi z Čistého dňa, z ktorého pre závažnosť podozrení musela odísť. Stanovisko pošle vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy