Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiérov poradca radil riaditeľovi z Čistého dňa
Zdielať na

Premiérov poradca radil riaditeľovi z Čistého dňa

BRATISLAVA / Vedenie resocializačného zariadenia ešte pred oficiálnou tlačovou besedou požiadalo o radu, ako vystúpiť pred médiami, premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten stretnutie s riaditeľom centra Petrom Tománkom potvrdil.

Podľa zistení televízie JOJ sa Peter Tománek ešte pred verejným vystúpením stretol s poradcom premiéra Erikom Tomášom. Ten stretnutie potvrdil, no informoval, že on iniciátorom nebol. Podľa jeho slov iniciovali stretnutie manželia Tománkovci cez tretiu osobu s dosahom na úrad vlády. Meno ale nekonkretizoval. 

Naozaj sa stretli

Erik Tomáš stretnutie s ľuďmi, ktorých podľa jeho slov dovtedy vôbec nepoznal, nepovažuje za problematické. Ani to, že Tománkovcov prijal na úrade vlády. 

"Áno, som člen sociálneho výboru, preto som sa s tými ľuďmi mohol stretnúť. Stalo sa to raz v Bratislave a keďže vedia, že som zodpovedný aj za komunikáciu, tak sa ma opýtali niekoľko rád k tlačovej besede, ktorá nasledovala za týmto stretnutím. Poradil som im, že nemôžu len mať vyhlásenie a neodpovedať na žiadne otázky, lebo by to nebolo dobré. To bolo všetko. Venovali sme sa trochu aj samotnej téme. Nevidím na tom nič zlé," potvrdil Erik Tomáš.

"Ja som sa s nimi stretol ako poslanec národnej rady a nepovažoval som za dôležité o tomto informovať premiéra," dodáva Erik Tomáš. 

Na minulotýždňovej tlačovej besede Čistého dňa, z ktorej riaditeľ nakoniec utiekol, odpovedal peter Tománek takmer na všetky otázky médií len jednou vetou. 

Práve tak ho inštruoval Erik Tomáš v prípade otázok týkajúcich sa priamo vyšetrovania. To, že premiérovho poradcu žiadali o mediálnu pomoc pre komunikáciu kauzy, pre televíziu JOJ priznal aj riaditeľ Čistého dňa. 

"Bol som sa opýtať, ako zastaviť toto mediálno-sociálne šialenstvo," Peter Tománek. 

Vyjadrenia kolegov

Na konanie Erika Tomáša reagovali aj jeho poslaneckí a stranícki kolegovia pochádzajúci z mediálneho prostredia. 

"Stále išlo o radu. Či je to úrad vlády, alebo niekto iný, Erik Tomáš je natoľko skúsený profesný politik, že ja vôbec nezazlievam týmto ľuďom, že sa naňho obrátili. Lebo na kolho sa mali obrátiť?," hovorí poslanec Dušan Jarjabek. 

"Ja ako politik by som si dával veľký pozor na to, aby som sa do toho akýmkoľvek spôsobom nezamiešal," povedal minister kultúry Marek Maďarič. 

Pre portál noviny.sk zareagoval na zistenia televízie JOJ aj politológ Tomáš Koziak. "Pochybujem, že by niekto v pozícii Erika Tomáša robil krízového komunikačného poradcu pre neho úplne neznámym ľuďom. Buď ľudí z vedenia centra sám priamo poznal alebo ho niekto, komu dôveruje, musel požiadať, aby im pomohol. Navyše pochybujem, že Erik Tomáš nevedel, o čo v prípade tohto centra išlo. Keď išiel vedeniu centra pomôcť s komunikáciou, musel dobre poznať aj prípadné riziká, ktoré z toho pre neho môžu plynúť. Musel skrátka veľmi dobre vedieť, prečo to aj napriek nim ide robiť. Ak to zusumarizujem - človek so znalosťami a skúsenosťami Erika Tomáša musel v tomto prípade veľmi dobre vedieť komu i prečo takto pomáha," vyjadril sa politológ Tomáš Koziak. 

​​"Nie je to človek, za ktorým bežne len tak z ulice prídete a on vám bude dávať nejaké mediálne poradenstvo. Myslím si, že to svedčí minimálne o tom, že vedenie Čistého dňa musí mať nadštandardné vzťahy na úrade vlády. Také, ktoré nie sú úplne bežné," domnieva sa komentátor Arpád Soltész. 

Názor Natálie Blahovej

O angažovanosti v mediálnom poradenstve Erika Tomáša už vie aj jeho opozičná kolegyňa, ktorá celú kauzu mediálne otvorila. 

"Viete čo? Ono, chce sa mi zvracať. Čo vám mám k tomuto povedať? To je strašné a odporné," hovorí poslankyňa.  

Erik Tomáš tvrdí, že sa kauzou resocializačného zariadenia zaoberá len veľmi okrajovo. Dôvodom je jeho pracovná vyťaženosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy