Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rómovia a nezamestnaní majú o brigádu na farme záujem
Zdielať na

Rómovia a nezamestnaní majú o brigádu na farme záujem

ŽELIEZOVCE / Desiatky Rómov a nezamestnaných si denno denne privyrábajú na poli pri Želiezovciach. Počas sezóny ručne zberajú ovocie a zeleninu. Za všetkým je domáci pestovateľ, ktorý ich brigádnicky zamestnáva. Aj keď poľnohospodár pripúšťa občasné problémy o prácu na jeho poliach je záujem.

Na poli práve pracuje 113 ľudí oberajú papriku, ide väčšinou o Rómov alebo takých, ktorí nemajú príjem. Zamestnávajú tu na brigádu nízko kvalifikovaných ľudí, ktorí v regióne nevedia kam ísť.

Zber ovocia a zeleniny, začína na poliach u jedného z najväčších  pestovateľov, vždy v máji. Už 15 rokov si tu privyrába aj pani Henrieta, ktorá si v okolí prácu nájsť nedokázala.

“Ja nemám žiadny príjem z tohto musím aj platiť šeky aj jedlo čo treba,“ hovorí jeden z brigádnikov.

Za všetkým je pán Ľudovít, ktorý v poľnohospodárstve podniká už 25 rokov. Robiť u neho môže každý komu sa chce.

“Niekedy ich je málo a niekedy 50  niekedy 120,“ hovorí Ľudovít Kiss, majiteľ farmy.

Do poľa, prišla brigádnikov pozrieť aj ministerka pôdohospodárstva. Ak  by nerobili tu na farme zostanú doma a kto vie čo by nasledovalo toto je veľký počin od ľudí a toto je šanca poľnohospodárstva, ktorú môže poskytnúť.

Veľa bielych by sa čudovalo ako vedia Rómovia robiť a zvládnu aj teplo.

Do prvých mrazov

Denne brigádnici odrobia 8 hodín. Zarobia si v priemere od 15 do 30 eur. Aby  fungovalo všetko tak ako má, na ľudí dohliada človek z miestnej  Rómskej komunity. “Musíme riadiť, aby išla robota aby bolo oberané všetko.“

Nezamestnaní môžu papriku oberať ešte zhruba dva tri týždne, potom búdu oberať iné plodiny. Prácu tu nájdu až do prvých mrazov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy