Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V ktorom rade v obchode čakáme menej?
Zdielať na

V ktorom rade v obchode čakáme menej?

BRATISLAVA / Pri nakupovaní v supermarkete musíme riešiť nielen otázku, čo, v akom množstve a za koľko nakúpiť, ale musíme sa tiež rozhodnúť, do ktorého radu pri pokladniach sa postaviť.

Ideálne do takého, ktorý sa posúva najrýchlejšie, a nebudeme v ňom musieť dlho čakať. Ale ktorý to je? Podľa čoho sa máme rozhodnúť?

Mohlo by sa zdať, že kratšie budeme čakať v rade pre maximálne desať položiek, než v rade, kde je síce menej ľudí, ale zato s plnými nákupnými vozíkmi.

Bývalý profesor matematiky Dan Meyer prišiel so zaujímavým výpočtom. Podľa jeho výskumu pozdrav, zaplatenie a uvoľnenie radu zaberie jednej osobe priemerne 41 sekúnd a naskenovanie každej položky trvá 3 sekundy.

No a podľa neho to vyzerá tak, že rýchla pokladňa nemusí byť až taká rýchla. Profesor Meyer totiž tvrdí, že najviac času zaberie dostať ľudí cez pokladňu a nie množstvo tovaru, ktorý nakupujú.

Státie v rade sa dá vypočítať

Ak jeden človek nakupuje 100 položiek, jeho celkové vybavenie trvá 5 minút a 41 sekúnd. Ak idú k pokladni štyria ľudia, každý s dvadsiatimi položkami, tak im vybavenie bude trvať dlhšie, presnejšie 6 minút a 44 sekúnd.

Na tomto najviac zaujalo to, že sa to vôbec dá takto presne matematicky vypočítať.

Áno, naozaj sa to dá. Potvrdil to Ján Somorčík z Katedry aplikovanej matematiky a štatistiky Univerzity Komenského.

“Zaoberá sa tým teória obsluhy. A po stanovení určitých predpokladov sa dajú vypočítať očakávané doby obsluhy, a tým pádom pokladne porovnať. Ale celé to závisí od predpokladov, ktoré si matematik postaví.“

 Formálny pozdrav zdržuje

No ale tie predpoklady predsa môžu byť rôzne. Napríklad, môže sa vyskytnúť človek, ktorý sa chce pokladníčke aj posťažovať, alebo je zdravotne znevýhodnený a manipulácia s tovarom mu trvá dlhšie. Alebo aj formálny pozdrav môže byť v niektorých krajinách dlhší a v iných kratší.

Aj preto ten výpočet, ako to už bolo povedané závisí od predpokladov, ktoré si matematik postaví. Pričom ide o priemerné hodnoty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy