Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sem sa v piatok dostanú len politici. Piť budú slovenské víno
Zdielať na

Sem sa v piatok dostanú len politici. Piť budú slovenské víno

BRATISLAVA / Bratislava sa v piatok stane najstráženejším mestom v Európe a možno aj na svete. Desiatky európskych premiérov, tisícky novinárov, policajtov, ochrankárov - bratislavský summit európskej únie bude jednoznačne svetovou udalosťou. Do rokovacích miestností či k obedovému stolu politikov na summite sa bežný smrteľník nedostane.

"Viac ako 340 delegátov, 1 350 novinárov, z toho viac než 1 100 zahraničných, 75 tlmočníkov, niekoľko desiatok osobných strážcov," vymenováva počty 

"Podujatie nemá v dejinách Slovenska obdobu, môže sa porovnať iba so summitom Bush Putin. Toto je prvýkrát, jednak prvýkrát za 10 rokov mimo Bruselu, nebude tu Veľká Británia a prvýkrát sa budú venovať EÚ ako takej," 

"Je to summit, ktorý by som nazval summit-sebareflexia, hľadanie východísk. Najvýznamnejšou úlohou summitu je zastaviť tú vlnu pesimizmu a eliminovať riziko ďalšej série referend, pokusov o oslabovanie EÚ.

Odkaz bratislavského summitu má byť jednoznačný: "Stojíme za EÚ, nič lepšie nemáme, je to mimoriadne pozitívny projekt,"  Čo budú lídri krajín Európskej únie jesť nie je známe, vieme, čo budú piť. "Budeme ponúkať predovšetkým slovenské víno, to je pre mňa veľmi dôležité, pretože slovenské biele víno má svetovú kvalitu a budeme sa môcť prezentovať aj takýmto spôsobom," hovorí

Na lodi Kráľovná Dunaja sa politici popri diskusii o Brexite naobedujú, galériu Danubiana však nakoniec nenavštívia. "Z objektívnych dôvodov budeme musieť urobiť malú zmenu v programe, nebudeme môcť kvôli veľmi nízkej vode na Dunaji absolvovať krátku zastávku pri Danubiane, tam sa loď otočí a budeme sa vracať do Bratislavy," 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy