Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Rusko a Kočner opäť spolu. Chcú vymeniť budovu centra pre týrané ženy
Zdielať na

Rusko a Kočner opäť spolu. Chcú vymeniť budovu centra pre týrané ženy

BRATISLAVA / Bývalý minister a riaditeľ televízie Pavol Rusko a kontroverzný podnikateľ Marián Kočner boli v minulosti viackrát v konflikte, predovšetkým pri pokuse o násilné prevzatie Ruskovej televízie v kauze Gamatex, ktorá bola jedným z najväčších škandálov mečiarovskej éry. Momentálne majú opäť spoločné obchody - podľa vedenia bratislavskej mestskej časti Staré mesto pochybné a protiprávne.

Obaja podnikatelia plánovali presťahovanie týraných matiek a detí z Majáka nádeje na Karpatskej ulici, ktorý vedie Rusko, do nových priestorov v novostavbe, ktorú kontroluje Kočner. Budovu na Karpatskej aj s pozemkom pôvodne vložilo do neziskovej organizácie Maják nádeje Staré Mesto pri jej založení za symbolickú cenu 100 slovenských korún, teda 3,30 eur.

Prevod nehnuteľnosti

Mestská časť dostala od anonymného odosielateľa dokumenty, ktoré podľa jej vedenia dokazujú nekalé praktiky.

Samospráva tvrdí, že pod vedením riaditeľa Pavla Ruska došlo k pokusom o prevod nehnuteľnosti.

"Existujú podozrenia, že v Majáku nádeje nezákonne nakladajú s peniazmi, ktoré mu posielali z úradu práce. Tieto peniaze majú slúžiť na poskytovanie sociálnej pomoci a humanitárnej starostlivosti. Skutočnosti, ktoré sme sa dozvedeli, nie vždy súviseli s týmto účelom," povedala predsedníčka správnej rady Majáka nádeje a zástupkyňa staromestského starostu Jana Španková.

Riaditeľ Majáku nádeje Pavol Rusko sa bráni. "Oni jednoducho nevedia prekusnúť, že neovládajú Maják. Bol založený tak, aby my sme mali oveľa väčší vklad ako Staré mesto," vyhlásil.

Pokus o zámenu

Práve Rusko chcel budovu na Karpatskej ulici predať. Keď na to nedostal súhlas správnej rady, pokúsil sa o jej zámenu.

"Deti potrebujú záhradku, potrebujú priestor, pieskovisko. Aj ženy, ktoré tam boli. Nejakú dielňu, všetko to, čo si moderná terapia vyžaduje. V súčasných priestoroch sa to poskytovať nedá," vysvetľuje Rusko.

Nové priestory mali byť v bytovom komplexe, ktorý sa spája s menom podnikateľa Mariána Kočnera.

"Boli by dostali niečo nové, pekné, bezúdržbové a výrazne lacnejšie na prevádzku a my by sme dostali jednu starú zrúcaninu, ktorá mne ale vyhovovala do jedného realitného biznisu, a preto som bol ochotný do niečoho takého ísť," priznal podnikateľ Marián Kočner.

Exekúcia

V súčasnosti je na nehnuteľnosť vypísaná exekúcia za dlžoby vo výške 600 tisíc eur.

"Máme zato, že celé to reťazenie právnych úkonov sú vlastne fiktívne právne úkony," informoval právny zástupca mestskej časti Staré mesto Jaroslav Pilát.

Pol miliónovú pohľadávku Marián Kočner postúpil spoločnosti, ktorá bola založená len šesť dní predtým.

"Ja na tom nič podozrivé nevidím. Oni tvrdia, že išlo o sériu fiktívnych úkonov. Ja tvrdím, že sú obaja buď padnutí na hlavu, alebo sú klamári," vysvetľuje Kočner.

Staré Mesto hovorí o protiprávnom konaní, Kočner a Rusko obviňujú mestskú časť, pozrite si reportáž:

Obhliadka nehnuteľnosti

Vo štvrtok sa konala obhliadka a ocenenie nehnuteľnosti. Za exekútorský úrad prišla aj znalkyňa v odbore architektúry.

"Urobila obhliadku celého objektu a zaznamenala si podklady, ktoré jej chýbali. Celý objekt sme si prešli spoločne," hovorí Španková.

Budova je kameňom úrazu vo vzťahu dvoch spoluzakladateľov Majáku nádeje.

"My sme síce budovu dostali za 100 korún, ale bola to rozpadávajúca sa chajda. My sme do nej investovali 15 miliónov korún, aby z nej bolo to, čo je," tvrdí Rusko.

"Či to bolo preinvestované, to nevieme, nijaké účtovné doklady sme nikdy nevideli," informuje Španková.

Bývanie v novostavbe

Podľa Pavla Ruska už mohli týrané ženy a deti bývať v novostavbe, keby mestská časť nezakročila.

"On stále hovorí, že bolo niečo výhodne dohodnuté, že Staré Mesto niečo prekazilo. Staré Mesto nič neprekazilo, pretože o ničom nevedelo a keď o niečom neviete, nemôžete to prekaziť," vysvetľuje Španková.

Rôzne pravdy

Mestská časť obviňuje riaditeľa Majáku nádeje z toho, že ignoroval správnu radu neziskovej organizácie a že pri podpisovaní zmlúv za státisíce eur prekročil svoje právomoci.

"Za základe aj zákona, korporátnych predpisov, najmä štatútu, riaditeľ sa môže zaväzovať na viac ako 50 tisíc korún len, ak to schváli správna rada. Toto ale neschválila," hovorí Pilát.

"To si myslia oni. My máme svoju pravdu, máme dokumenty a v prípade súdneho pokračovania, s čím počítame, vieme ich predložiť tým orgánom, ktoré to budú požadovať," odkazuje Rusko.

"Pavol Rusko nás vôbec neoslovil, čiže my sme o tom, že má dôjsť k nejakej zámene, vôbec nevedeli. O tom sme sa dozvedeli až teraz v pondelok, keď sme dostali exekučný príkaz," informuje Španková.

"Keď oni sa k nám správajú, ako keby sme neexistovali, nech nečakajú, že my sa budeme správať, ako keby boli korektní partneri," odkazuje Rusko.

Biznis s Kočnerom

Riaditeľ Majáka nádeje komentoval aj fakt, že chcel robiť biznis s Mariánom Kočnerom, s ktorým sa v minulosti opakovane súdil.

"To nebolo osobné. My sme sa ocitli každý na inej strane barikády, sprostredkovane, cez iných ľudí," uzavrel.

Nehnuteľnosť si obzrela znalkyňa, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy