Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Výchovné facky ako trestný čin. Cirkev pobúril nový zákon
Zdielať na

Výchovné facky ako trestný čin. Cirkev pobúril nový zákon

BRATISLAVA/MOSKVA / Ruskú pravoslávnu cirkev pobúril nový zákon prijatý v Rusku. Zakazuje rodičom používať fyzické tresty. Hrozia im za to až dva roky väzenia. Podľa predstaviteľov cirkvi ide o obmedzenie práv rodičov.

Odborníci na Slovensku to nepovažujú za správnu výchovu. Napriek tomu sa fyzické tresty u nás ešte aj dnes dejú. Na Slovensku je takzvaná "vychovná" zaužívaná.

Pravoslávnych veriacich je na Slovensku asi 52 tisíc. Väčšina z nich je na východe našej krajiny.

Výchova a fyzické tresty

Aj podľa pravoslávneho kňaza je podstatné to, čo vlastne bude definované ako násilie na deťoch. S reakciou cirkvi v Rusku sa stotožňuje.

"Radšej plesnúť dieťaťu po zadku jednu, než by malo potom dostávať v živote omnoho ťažšie rany. Tam je potom priestor k zneužitiu, že by sme mohli rodičov stíhať za čosi, čo ešte nebolo za hranicou," hovorí Ján Gliganič.

Slovné spojenie výchova a fyzické tresty sa v našich zákonoch nevyskytujú.

"V našich zákonoch je násilie na deťoch vo viacerých odsekoch, ale v spojení s týraním a ublížením či už fyzickým, alebo psychickým. Tiež, ak ide o dieťa, okamžite sa posúva sadzba trestu vyššie. Zákonom je chránené viac," vysvetľuje expertka na trestné rpávo Lucia Kurilovská.

Dieťa chráni zákon

Podľa právnej expertky každý štát chráni dieťa zo zákona. Jeho výklad sa ale líši.

"Fyzické tresty sú starým prežitkom a som toho názoru, že dlhé desaťročia sa aj u nás bitie detí odcudzuje a nepraktizuje. Možno v tých nerozvinutejších regiónoch, ale skutočne je to už prežitok," konštatuje psychologička Monika Longauerová.

Vplyv na dieťa je neprehliadnuteľný. "Samozrejme, že mu to ubližuje vytvára strach a potom sa to odrazí, že mu vštepíme model, že fyzické násilie je riešením a bude to praktizovať na spolužiakoch, v dospelosti, v rodine. Lepšieho človeka z neho takto rozhodne nespravíme," ozrejmuje psychologička.

Vysvetlenie a rozhodnutie

Odborníčka skôr odporúča iné metódy. "Vysvetľovať deťom a nájsť im iné aktivity. Zaujať ich inou činnosťou. Nechať im slobodnú vôľu, aby sa po vysvetlení rozhodli, čo urobia. Informovať ich o dôsledkoch konania," radí.

"Alebo im zakázať počítač, mobil. Využívať možnosti, ako dieťa usmerniť, že nemôže všetko," dodáva kňaz.

Výchovné facky ako trestný čin. Cirkev pobúril nový zákon, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy