Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bardejovčania sa búria, pred panelákom im chcú postaviť benzínku
Zdielať na

Bardejovčania sa búria, pred panelákom im chcú postaviť benzínku

BARDEJOV / Bardejovská radnica má na stole petíciu nespokojných obyvateľov. Žiadajú okamžité zastavenie výstavby čerpacej stanice. Mala by stáť v tesnej blízkosti nového obchvatu, ale aj obytnej zóny, rovno pod ich oknami. Za obeť jej má padnúť aj futbalové ihrisko o ktorom miestni obyvatelia ani netušili, že patrí súkromníkovi. Doteraz ho totiž roky kosila mestská firma.

Desiatky ľudí z Tačevskej vyšli v piatok ráno do ulíc protestovať proti novej čerpacej stanici. "Nesúhlasíme," hovorí jedna z obyvateliek Tačevskej ulice.

Čerpacia stanica má vyrásť na mieste, kde doteraz deti hrávali futbal. Priamo pod oknami bytovky. "Koľko je to vzdušnou čiarou? Desať metrov? Maximálne pätnásť," hovorí zástupkyňa nespokojných obyvateľov Mária Ferková.

Ľudia netušili, že ihrisko, na ktorom sa hrávali ich deti a kosili ho ľudia z mestskej firmy, patrilo súkromníkovi. A teraz skončilo v rukách investora z ruského Vladivostoku.

"Potom ho Bapos tridsať rokov kosil? Súkromný pozemok s detským ihriskom kosil tridsať rokov," pýta sa zástupkyňa nespokojných obyvateľov.

Dlhodobo plánovaná

Mesto tvrdí, že investor nič neporušil. Benzínová pumpa je dlhodobo plánovaná rovnako ako obchvat. OD roku 2007 a priamo na tom mieste. Vtedy sa menil územný plán. "Dal som si vyhľadať záznam. Z 21 prítomných poslancov, všetci zdvihli ruku za nový územný plán. Nikto takú pripomienku nevzniesol," uviedol primátor Bardejova  Boris Hanuščák.

"Obhajujú sa tým, že oni to nevedeli. Skadiaľ sme to mali vedieť my?" pýta sa nespokojná obyvateľka Tačevskej ulice. "My sme sa dozvedeli o tom, keď je správoplatnené stavebné povolenie. To je ten problém," dodáva zástupkyňa nespokojných obyvateľov Mária Ferková.

"My sme za to, že nech sa postaví benzínka v rámci toho obchvatu kdekoľvek. Ten obchvat je veľmi dlhý, ale nie v našej obytnej zóne," hovorí nespokojný obyvateľ.

Mesto ponúka investorovi iné možnosti

Mesto po zásahu primátora vyzvalo investora na rokovanie. Aj keď primátor tvrdí, že investor je v práve a nič neporušil, ponúkol im za mesto náhradné riešenia. Okrem iného aj odkúpenie pozemku alebo výmenu.

"Tri alternatívy, lukratívne alternatívy. Chceme im ponúknuť, kde by postavili svoju benzínku postavili. Dovoľuje to územný plán," hovorí primátor mesta.

"Mesto predostrelo ponuky, o ktorých ja bude informovať vlastníka firmy. Uvidím, aké stanovisko zaujme k týmto ponukám," hovorí konateľ firmy Miroslav Mačej.

Spisujú petíciu

"Hľadáme všetky alternatívy, aby benzínka na tomto mieste nebola," uviedol primátor mesta Bardejov Boris Hanuščák.

"Podpisujeme petíciu, my sa nevzdáme. Poviem tak ako to je, máme už aj právnika," dodala zástupkyňa nespokojných obyvateľov Mária Ferková.
 
Téme sa venuje reportér Vlado Jurek:

Najčítanejšie správy