Polojasno
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Východniarov ohrozuje šelma, takto postupujte, keď ju uvidíte
Zdielať na

Východniarov ohrozuje šelma, takto postupujte, keď ju uvidíte

BARDEJOV / V Raslaviciach a v okolí vyvolalo v ostatných dňoch rozruch neznáme zviera. Podľa zoológov ide o mačkovitú šelmu. Videli ju už vo viacerých obciach. Preverovali to aj poľovníci, na vlastnú päsť konať nemôžu. Na odchyt či odstrel zvieraťa musia mať rozhodnutie Ministerstva životného prostredia.

Neznáme zviera videli svedkovia v dvoch susedných okresoch. V Raslaviciach, v Demjate, pri Vaniškovciach, v Šarišskej Trstenej a naposledy v Tulčíku. "Podľa opisu veľká mačka s dlhým chvostom vyvracala popolnice," povedal poľovnícky hospodár Štefan Klobušovský.

Pri rodinných domoch

Kým doteraz bolo zviera videné iba na lúkach, v okolí v Tulčíku prišlo až priamo k rodinným domom. Pohybovalo sa na ulici pri obecnom úrade a prešlo aj za bránu rodinného domu.

"Nebojím sa, že by to zaútočilo na ľudí, ale skôr hydinu. Môže spôsobiť škody," informuje starostka Tulčíka Janka Šoltésová. "Príslušná správa ŠOP SR preverila stav, ale nezistila žiadne znaky jeho pobytu a ani pozorovaním sa žiadny výskyt nepotvrdil," informuje hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano-Maťašovská.

Rozhoduje ministerstvo

Podľa informácií zo štátnej ochrany prírody môže o odchyte takéhoto zvieraťa rozhodnúť iba ministerstvo. O výskyte šelmy na východnom Slovensku sa dozvedeli až koncom tohto týždňa. Poľovníci na vlastnú päsť konať nemôžu, no svedkovia by mali v prípade, že zviera uvidia, čo najskôr upozorniť úrady.

"Starostovi alebo starostke obce, ktorá by mala následne hlásiť polícii, poprípade štátnej správe či už veterinárnej alebo ochrane prírody a tí by mali ďalej konať," opisuje poľovnícky hospodár.

Téme sa venuje redaktorka Daniela Jureková:

Zdielať na

Súvisiace články