Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lídri NATO a EÚ podpísali vo Varšave dohodu o spolupráci
Zdielať na

Lídri NATO a EÚ podpísali vo Varšave dohodu o spolupráci

VARŠAVA / Lídri NATO a EÚ vo Varšave podpísali dohodu o prehĺbení vzájomnej spolupráce. Táto historická dohoda bola podpísaná ešte pred dopoludňajším začatím vrcholného summitu NATO.

Dokument, ktorý je "prejavom jednoty Západu čeliacemu hrozbám z Východu a Juhu", podpísal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, predseda Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Spoločný boj

Stoltenberg uviedol, že ide o historickú dohodu, ktorá dáva nový impulz partnerstvu medzi EÚ a NATO v boji proti hybridnej vojne, kybernetickým útokom a vlne nelegálnych migrantov.

Podľa Tuska podpísaná dohoda by mala napraviť dojem, ktorý niekedy vzniká - akoby vojenská aliancia NATO a politický a ekonomický blok EÚ žili na rozličných planétach, a nepôsobili v jednom meste. Sídlami oboch organizácií je pritom belgický Brusel.

Vyslanie vojakov

Británia potvrdila, že v rámci snáh Severoatlantickej aliancie čeliť hrozbe ruskej agresie vyšle 500 svojich vojakov do Estónska a 150 do Poľska. Britský minister obrany Michael Fallon, ktorý je momentálne na summite NATO vo Varšave, schválil ich vyslanie na podporu "spojencov vo východnej Európe, kde čelia hrozbám, ako je agresia z Ruska," uviedlo ministerstvo.

Slovensko by nemalo priamo do týchto práporov vyslať našich vojakov. Mali by len s jednotkami Severoatlantickej aliancie v pobaltských krajinách spolupracovať, v rámci plánovaných cvičení, na ktorých by sa mali aktívne zúčastňovať.

Najčítanejšie správy