Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko chce kompromisné riešenie azylovej politiky EÚ
Zdielať na

Slovensko chce kompromisné riešenie azylovej politiky EÚ

BRATISLAVA / Slovensko chce počas svojho predsedníctva v Európskej únii prísť s kompromisnými návrhmi na úpravu únijnej azylovej politiky. Po neformálnej schôdzke ministra vnútra krajín Európskej únie to novinárom povedal slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

Slovenská republika dlhodobo odmieta prerozdeľovanie utečencov na základe povinných kvót a toto rozhodnutie členských štátov Únie minulý rok napadla na európskom súde.

"V prípade relokácií nemôžeme hovoriť o úplnom úspechu. Práve pre to sme sa rozhodli, že chceme v najbližších dňoch a týždňoch vyvolať rokovanie so všetkými krajinami. Začínam budúci týždeň v rámci krajín V4. Chceme pripraviť kompromisné návrhy, ktoré nás privedú do spoločného cieľa," uviedol Kaliňák.

Prispôsobenie príspevkov

Ministri na štvrtkovej schôdzke podľa Kaliňáka hovorili aj o prispôsobení príspevkov jednotlivých krajín ich možnostiam. "Je jasné, že niektoré krajiny sú oveľa viac zaťažené než ostatné. Spôsob príspevku k európskej solidarite je to, čo by nás malo posunúť aj v diskusii o reforme azylovej politiky," uviedol Kaliňák, podľa ktorého k rozdeleniu zodpovednosti v tejto oblasti by malo dôjsť medzi všetkými únijnými štátmi.

Základnú dohodu únijných štátov na reforme takzvaných dublinských pravidiel chce Slovensko dosiahnuť do konca roku, rokovať o nej by ministri vnútra mohli na jeseň. "Dohody o kompromisnom riešení chceme dosiahnuť počas slovenského predsedníctva tak, aby všetky krajiny boli s týmto riešením spokojní," povedal Kaliňák. Dodal, že situácia v oblasti migrácie je z pohľadu EÚ lepšia než minulý rok.

Podľa slovenského ministra je taktiež potrebné, aby EÚ zaistila v spolupráci s tretími krajinami bezpečné útočisko či návratu utečencov.

Návrh reformy

Európska komisia v máji predstavila návrh reformy azylovej politiky EÚ. Súčasné dublinské pravidlá majú rozšíriť krízový mechanizmus prerozdeľovania žiadateľov o azyl v prípade ich neúmerného vysokého počtu v niektorých z členských krajín.

Zavedené má byť aj možnosť, aby sa členské krajiny mohli dočasne vykúpiť čiastkou 250 000 eur za jedného odmietnutého žiadateľa o azyl v rámci nového mechanizmu rozdelenia žiadateľov.

Pomohla dohoda s Tureckom

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos uviedol, že Únii pri riešení migračnej vlny pomohla dohoda s Tureckom, ktorého zástupca sa zúčastnil bratislavskej schôdzky. "Funguje to a prinieslo to hmatateľné výsledky. Počty migrantov klesli. V tejto ťažkej situácii sa vzájomne potrebujeme," poznamenal Avramopulos.

Okrem toho povedal, že Európska komisia budúci týždeň predloží druhý súbor návrhu reformy európskeho azylového systému.

"Pôjde o systém založený na zvýšenej miere solidarity a zdieľaní zodpovednosti. Budeme schopní lepšie ochrániť tých, ktorí to potrebujú a potrestať tých, ktorí systém zneužívajú," povedal eurokomisár.

Dodal, že do konca slovenského predsedníctva v EÚ by mal byť obnovený štandardný režim v rámci schengenského priestoru voľného pohybu osôb potom, čo niektoré krajiny zaviedli dočasné hraničné kontroly.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy