Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Únia potrebuje novú víziu, ktorú občania pochopia, myslí si premiér Fico
Zdielať na

Únia potrebuje novú víziu, ktorú občania pochopia, myslí si premiér Fico

ŠTRASBURG/BRUSEL / Európska únia potrebuje novú víziu, ktorá pochopiteľná pre občanov a bude odrážať záujmy členských krajín. V Európskom parlamente to pri predstavení začínajúceho slovenského predsedníctva vyhlásil premiér Robert Fico.

"Európska únia musí lepšie načúvať kritickým hlasom. Musí sa stať pružnejšou, menej byrokratickou a vnímavejšou voči rôznorodosti. A musí sa zbaviť puncu elitárstva a nezrozumiteľnosti pre obyčajného človeka," povedal premiér Robert Fico s tým, že ľudia Úniu často vnímajú ako čosi vzdialené a odtrhnuté od bežných občanov.

Dôkazom je podľa premiéra nedávne rozhodnutie Británie Európsku úniu opustiť, ktoré pravdepodobne odráža aj zlyhanie Únie v zrozumiteľnom sprostredkovaní svojich konkrétnych prínosov pre občanov.

Neformálny summit v Bratislave

Príležitosťou na diskusiu o novej vízii pre Európsku úniu bude neformálny summit 27 členských krajín, teda bez odchádzajúcej Británie, naplánovaný do Bratislavy na 16. septembra, pripomenul slovenský premiér. Stretnutie označil za vyvrcholenie predsedníctva Slovenska.

Krajina Únie by si dovtedy mala tiež vytvoriť také analýzy diania pred britským referendom, "aby sme neklamali samých seba", domnieva sa Fico. V kampani bolo totiž podľa neho okrem mýtusov, klamstiev a poloprávd odporcov Únie a silných argumentov zástancov zotrvania možné sledovať aj "reálne obavy a neistoty, ktoré pociťovali britskí občania".

Strach občanov

Fico v stredu v europarlamente vyhlásil, že ľudia v Únii majú strach z migrácie pre možnú stratu kultúrnej identity, z terorizmu pre slabnúci pocit bezpečia a z ekonomických problémov.

"Musíme ale prekonať aj náš strach - politických lídrov - že sa nám nepodarí politickú krízu zvládnuť. A mám dojem, že toho sa naši občania boja najviac. Aj preto ich dôvera v Európsku úniu padá," povedal premiér.

Strach sa podľa neho premieta do súčasného rastu popularity extrémistických a nacionalistických tendencií v Európe, a má tak potenciál naštartovať odstredivé sily a prispieť tak k štiepeniu Únie.

Fico pripomenul, že slovenské predsedníctvo bude historicky prvé, ktoré čelí dezintegrácii únijného projektu. "Tiež preto sa k budúcemu usporiadaniu vzťahov Únie so Spojeným kráľovstvom postavíme aktívne a zodpovedne," poznamenal.

Brexit

Otázka brexitu podľa neho bude nevyhnutne jedným z dominantných tém predsedníctva. Slovensko si praje, aby rokovania, ktoré pred formálnym britským oznámením o zámere odísť ešte nezačali, boli maximálne konštruktívne a aby bol "zachovaný komfort" všetkých, ktorých sa britských odchod dotkne. Proces si vyžiada určitý čas, nie je ale možné ho odkladať, pretože inak sa otvorí priestor pre dezinterpretácie a nervozitu, ktorá poškodí dôveryhodnosť Únie, upozornil Fico.

"Európska únia síce nie je dokonalá, ale má zmysel a predovšetkým nemá alternatívu," myslí si slovenský premiér. Pripomenul priority predsedníctva našej krajiny, ako je pokrok v otázke budovania jednotného digitálneho trhu, únia kapitálových trhov, dokončenie bankovej únie či energetickej únie. V súvislosti s prípravou rozpočtu Únie na rok 2017 zmienil potrebu lepšieho využívania finančných nástrojov, rozpočet musí odrážať priority Európskej únie a umožniť odpovedajúcu reakciu na súčasné i budúce problémy.

Rôznorodosť Európy

Fico zdôraznil, že pri rôznorodosti národov Európy sa mechanické a administratívne posudzovanie problémov nikdy neosvedčí. "Žiadnu zo súčasných a budúcich kríz sa nepodarí vyriešiť ani nekoordinovanými, individuálnymi národnými opatreniami," varoval.

V otázkach migrácie sa Slovensko chce napriek rozdielnym názorom únijných krajín sústrediť na viacero konštruktívnych riešení, ktorými je možné za šesť mesiacov predsedníctva posunúť agendu dopredu. "Našimi prioritami zostáva ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, bezpečnosť a funkčnosť Schengenu a odstraňovanie príčin migrácie," upozornil.

Kreativita i pragmatizmus

Európska únia v 21. storočí potrebuje podľa Fica "svieži vietor, otvorenosť, úprimnosť, jednoduchosť a nadväzujúcu zodpovednosť v činoch i myšlienkach". Slovenské predsedníctvo chce preto otvoriť hlbokú reflexiou o tom, čo chce a musí Únia ponúknuť európskej verejnosti. Pri pomenovaní problémov a návrhoch riešení je potrebná ako kreativita, tak realizmus a pragmatizmus.

"Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme zabránili fragmentácii Únie," sľúbil premiér s tým, že predsedníctvo bude navrhovať také riešenia, ktoré budú prijateľné pre členské krajiny i Európsku úniu ako celok a budú ju spájať. Dôveru ľudí v Úniu podľa neho prinesú len hmatateľné výsledky s konkrétnymi dopadmi na ich život.

Europoslancov záverom vyzval k podpore slovenského predsedníctva tak, aby bolo možné Úniu postaviť na nové základy.

Premiér Fico vystúpil v Európskom parlamente. Priamo na mieste bol reportér Richard Juriš, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy