Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Fico chce počas predsedníctva riešiť témy, ktoré Úniu spájajú
Zdielať na

Premiér Fico chce počas predsedníctva riešiť témy, ktoré Úniu spájajú

BRATISLAVA / Pre Európsku úniu je dôležité znížiť príliv migrantov na svoje územie. Zhodli sa na tom v stredu v Bratislave na spoločnom stretnutí premiéri Slovenska, Holandska a Malty. Súčasne sa vyslovili za zotrvanie Británie v Európskej únii.

"Zhodli sme sa na tom, že je potrebné zásadným spôsobom znížiť príliv migrantov do Európskej únie. potrebujeme chrániť naše hranice, realizovať dohodu s Tureckom a potrebujeme sa dohodnúť s africkými krajinami," povedal holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina Únii teraz predsedá.

Dve témy

Slovenský premiér Robert Fico dodal, že téma migrácie spolu s výsledkom britského referenda budú hlavnými politickými témami v Európskej únii v tohtoročnom druhom polroku, kedy predsedníckou krajinou dvadsaťosmičky bude Slovensko.

"Napriek našim predstavám o agende sa domnievam, že v druhej polovici roku 2016 budú dominovať dve témy. Je to výsledok referenda vo Veľkej Británii bez ohľadu na to, aký bude. Druhou témou, o ktorej sme hovorili, je migrácia," povedal Fico.

Podľa maltského premiéra Josepha Muscata sa migráciou a obavami obyvateľov musia zaoberať politici, pretože v opačnom prípade túto tému preberú extrémistické hnutia.

Zotrvanie Británie

Premiéri Slovenska, Holandska a Malty, ktorá prevezme predsedníctvo v Únii po Slovensku, sa pred novinármi vyslovili pre zotrvanie Británie v Európskej únii. "Chceli by sme požiadať britskú verejnosť, aby hlasovala za zotrvanie v Únii. Neopúšťajte nás. Spoločne sme silnejší. Potrebujeme silnú Európu a všetkých jej členov, aby sme dokázali reagovať na výzvy, ktoré pred nami stoja," povedal Rutte.

Slovensko už predstavilo štyri okruhy vrátane otázky udržateľnej migračnej a azylovej politiky či hospodárskeho posilňovania Európskej únie, ktorým chce venovať pozornosť. Svoj program predsedníctva bude ale slovenská vláda schvaľovať až týždeň po britskom referende, ktoré bude 23. júna.

Predsednícke trio

Holandsko, Slovensko a Malta tvoria v súčasnosti takzvané predsednícke trio, ktoré predsedá v Rade EÚ v období od januára 2016 do konca júna 2017. Polročné holandské predsedníctvo sa skončí 30. júna. Fico pred ním dáva "klobúk dole".

"Naozaj čaká nás obrovské množstvo energie, aby sme sa priblížili k latke, ktorú nastavilo Holandsko," podotkol. S premiérmi oboch krajín si plánuje vymieňať skúsenosti. Avizoval, že predsedu holandskej vlády Rutteho bude telefonicky "otravovať" asi dosť často.

Téme sa venovala Mária Dulaiová:

Najčítanejšie správy