Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V druhej polovici 21. storočia bude Slovensko najstaršou populáciou v EÚ
Zdielať na

V druhej polovici 21. storočia bude Slovensko najstaršou populáciou v EÚ

BRATISLAVA / Pôrodnosť na Slovensku v roku 2015 mierne stúpla, stále to ale nestačí. Naše obyvateľstvo starne. Najvyššia pôrodnosť je v Bratislavskom a Prešovskom kraji.

Na sto manželstiev pripadlo minulý rok 34 rozvodov. Najpočetnejšiu skupinu tvorili manželstvá trvajúce osem rokov. Novodobý trend ukazuje, že sa rozvádzajú aj manželstvá, ktoré spolu fungovali viac ako 25 rokov.

"Rozpad dlho trvajúcich manželstiev sa za ostatných desať rokov zvýšil z 13,6 percenta na 19 percent," uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľov štatistického úradu Zuzana Podmanická

Bratislavský a Prešovský kraj

Svadieb bolo najviac v septembri a pod čepiec sa hrnuli viac ľudia z mesta ako z vidieka. Na svet prišlo viac ako 55 tisíc detí, čo je takmer o 600 viac ako v roku 2014.

"Najvyššie hodnoty sú v Bratislavskom a Prešovskom kraji," uviedla generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie štatistického úradu Ľudmila Ivančíková.

Podľa štatistického úradu sú na prvý pohlaď najlepšie podmienky na život v Prešovskom kraji. Je tu najnižšia úmrtnosť, najvyššia pôrodnosť.

Ľudia z Prešova až takí optimistickí nie sú. Aj čo sa týka tej pôrodnosti. "Rómovia to robia," hovorí obyvateľka Prešova. Rodina, ktorá vymenila veľkomesto za dedinu pri Prešove si pochvaľuje. "Z pohľadu životného prostredia je tu určite lepšie," uviedol František z Nitry.

"Z demografického hľadiska negatívny vývoj môžeme sledovať v Nitrianskom a Trenčianskom kraji,"
uviedla Ľudmila Ivančíková.

Najnižšia pôrodnosť v Nitrianskom kraji

V Nitrianskom kraji je aj najnižšia pôrodnosť. "Je to taká móda teraz. Jedne dve deti a dosť," hovorí obyvateľ Nitry. "Čo by bol Nitriansky kraj taký neplodný? Čo majú chlapi piesok niekde," pýta sa so smiechom obyvateľka Nitry.

Myslia si, že za všetkým je málo lásky. Mladší zasa hovoria o tom, že sú málo zabezpečení. "Ľudia nemajú na byty," hovorí obyvateľka Nitry. "Skôr chcú postúpiť niekde v práci, zabezpečiť sa a potom rodina," hovorí obyvateľ Nitry.

Hlavným problémom Slovenska je, že sa rodí málo detí a starnúce obyvateľstvo. Viac ako polovica populácie je už staršia ako 39 rokov. "V druhej polovici tohto storočia bude Slovensko najstaršou populáciou v rámci Európskej únie možno ešte s Poľskom," dodala Zuzana Podmanická.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy