Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minulotýždňové mrazy spôsobili miliónové škody
Zdielať na

Minulotýždňové mrazy spôsobili miliónové škody

BRATISLAVA / Minulotýždňové mrazy spôsobili miliónové škody. Väčšina ovocných sadov a polí je v niektorých oblastiach úplne zdevastovaná. Priamo na miesto, kde počasie zničilo úrodu, sa prišla pozrieť aj ministerka pôdohospodárstva.

Kvitnúce jablone v sade zasiahol mráz. V kritickom stave sú aj malé plody jabĺk, ovocinári sa obávajú, že z nich nič nebude.

"V rámci Slovenska, v globále vychádza asi 70-percentné poškodenie všetkých sadov," povedal predseda ovocinárskej únie Marián Varga.

Miliónové škody

Spálené sú aj ďalšie plodiny - neprežili  jahodové polia, vinič, či repka olejná. Pestovatelia o sebe s iróniou hovoria, že sú milionári, ale negatívni. Počítajú miliónové škody.

"Zatiaľ najväčšie škody v hodnote 3,4 milióna eur nahlásili galantskí pestovatelia," informuje hovorkyňa SPPK Jana Holeciová.

Nezachránili nič

Hoci sa pestovatelia bránili, ako vedeli, a na ochranu stromov minuli takmer milión eur, nezachránili takmer nič. 

"Či to už boli parafinové sviece, kahance, vrtule, helikoptéry, protimrazová závlaha," vymenováva Varga.

Silný mráz útočil od Prievidze až po Komárno. Niektorým pestovateľom hrozí, že budú musieť celé sady zakladať nanovo. S nádejou sa preto obracajú na ministerstvo, odkiaľ očakávajú pomoc.

Desať percent

"Ohľadom výšky budeme hovoriť neskôr. Otázka je, či vôbec tú možnosť  vláda urobí," povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V minulých rokoch, keď mrazy ničili úrodu, pri 600 tisícovej škode, dostali ovocinári od štátu náhradu približne 10 percent. Poisťovňa by im podľa riaditeľa vyplatila viac.

Protimrazové opatrenia

Poistený je však u nás len zlomok pestovateľov. Keďže takéto mrazy v južnej časti slovenska prichádzajú len zriedka, poistenie je vraj pre pestovateľov príliš drahé.

"Pre pestovateľov je oveľa výhodnejšie, aby svoju úrodu pre prípad mrazu chránili protimrazovými opatreniami, než aby si ju dávali poistiť," hovorí Holeciová.

Vyššia cena

Tieto fatálne škody, ktoré priniesol tohtoročný jarný mráz a čim ďalej nevyspytateľnejšie počasie, by malo byť podľa ministerky dôvodom na vznik krízového fondu, ktorý bežne funguje v zahraničí a pokrýva škody pri udalostiach ako je táto.

Ovocie z našich sadov v obchodoch uvidíme len zriedka. Nakupovať budeme pravdepodobne poľské, talianske, či španielske. A treba počitať aj s vyššou cenou. "Možno aj o 10 percent stúpne cena," myslí si Varga.

Téme sa venuje redaktorka Klaudia Suchomel Guzová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy