Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rušná noc ovocinárov. V Dvoroch nad Žitavou miešal studený vzduch vrtuľník
Zdielať na

Rušná noc ovocinárov. V Dvoroch nad Žitavou miešal studený vzduch vrtuľník

DVORY NAD ŽITAVOU / Ovocinári na celom Slovensku majú za sebou zase jednu rušnú noc. V Dvoroch nad Žitavou si do rozkvitnutých sadov na záchranárske práce pozvali aj vzdušné sily. Tie prírodné boli totiž tentoraz až príliš mocné

Do Emilových sadov si ráno na záchranu tohtoročnej úrady pozvali vrtuľník. 

Na 140-hektárovej ploche tam pestujú broskyne, čerešne, jablká a jahody, Teplota v sadoch klesla už večer o desiatej na bod mrazu. Napriek horiacim parafínovým sviečkam nadránom o pol druhej už teplomer ukazoval -3 °C. 

Krátko pred šiestou si na pomoc zavolali aj vrtuľník, ktorý sa osvedčil pred dvomi rokmi. Prelietavaním v dvadsaťmetrovej výške dokázal počas prízemných mrazov teplejší vzduch stlačiť dole.

Tentokrát to žiadaný efekt neprinieslo, aj v dvadsaťmetrovej výške bolo len 0 stupňov, čo na prehriatie mrazivého rána nad zemou nestačilo.

"Bohužiaľ tento mráz bol podľa môjho názoru nie typicky jarný, ťažko sa mi teraz vyjadruje, ale asi najväčšie škody budú u jahôd, pretože tie sú pri zemi a potom sú to čerešne, tie sú náchylnejšie na mráz, a samozrejme všetky druhy ovocia," uviedol predseda družstva v Dvoroch nad Žitavou Emil Schultz.

Aký dopad to bude mať na úrodu, bude zrejmé až v priebehu zajtrajšieho dňa. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy