Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chýba naše ovocie a zelenina. Vyvážame tam, kde drahšie predáme
Zdielať na

Chýba naše ovocie a zelenina. Vyvážame tam, kde drahšie predáme

BRATISLAVA / Na pultoch slovenských obchodov a reťazcov sa nachádza málo slovenských produktov. Slovenské jablká dostanete len na trhu, v hypermarketoch na ne zabudnite. A nielen na jablká.

"Spotreba jabĺk na Slovensku je 150 tisíc kilogramov ročne," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová. Podľa nej jednu tretinu dopestujeme.

Predáme výhodnejšie

Desať tisíc kilogramov vyvážame, pretože v zahraničí ich predáme výhodnejšie. Viac ako 100 tisíc musíme doviesť. Najmä z Poľska, Belgicka, Holandska a Talianska.

Hoci sú naše klimatické podmienky pre jablká ideálne, podľa ovocinárov nie sú ideálne ekonomické podmienky. "Odvody sú 35 percent. Ľudia sa stávajú neefektívni," uviedol prezident Ovocinárskej únie Marián Varga.

Vysoké odvody

Podľa ovocinárov sú sezónni zamestnanci drahí najmä pre odvody. Ďalším problémom sú aj takzvané priame platby. Na vybudovanie ovocného sadu sú na začiatok veľké náklady. "Potrebuje minimálne 30-tisícový kapitál," uviedla Holéciová.

So zeleninou je to podľa kompetentných ešte horšie. Na Slovensku vypestovanú dostať len na trhoch a iba v sezóne. Dopestujeme len jednu tretinu, zvyšok dovážame.

Znižovanie odvodov nehrozí

Aj zeleninári sa odvolávajú na zlú situáciu v oblasti odvodov. Ich zníženie podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny nehrozí. "Častokrát je to jediný príjem a tým pádom nám úplne vypadávajú zo systému sociálneho poistenia," uviedol hovorca rezortu Michal Stuška.

Výnimku tvoria nepravidelní zamestnanci. "Vzťahuje sa na nich len povinné dôchodkové poistenie," dodal Stuška.

Od roku 2015 to vyzerá sľubne s takzvanými priamymi platbami. "Výraznejšie ideme podporovať ovocie a zeleninu, klasickú výrobu. Platby na hektár sa strojnásobili," tvrdí hovorca ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy