Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ministerka Matečná pod tlakom verejnosti zastavila výrub na Sihoti
Zdielať na

Ministerka Matečná pod tlakom verejnosti zastavila výrub na Sihoti

BRATISLAVA / Stromy na dunajskom ostrove Sihoť, ktorý je dôležitým zdrojom pitnej vody a leží v ochrannom pásme I. stupňa, zatiaľ rúbať nebudú. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná nariadila okamžité zastavenie výrubu.

"Generálnemu riaditeľovi Lesov som dala príkaz na zastavenie akejkoľvek ťažobnej činnosti do času, kým nenájdeme spoločné riešenie," povedala ministerka Matečná novinárom.

Systémové riešenie bude ministerstvo hľadať v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou a magistrátom Bratislavy "v záujme zabezpečenia ekologickej stability a ochrany vodného zdroja".

Lesy Slovenskej republiky podľa ministerky urobia analýzu situácie, pričom uskutočnia konzultácie so všetkými inštitúciami a združeniami, ktoré "k tomu majú čo povedať".

Nátlak verejnosti

K rozhodnutiu Matečnej zastaviť výrub stromov prispel podľa jej slov najmä nátlak verejnosti a ochranárov. Predseda predstavenstva BVS Zsolt Lukáč privítal zastavenie ťažby dreva na Sihoti, pričom zdôraznil, že základná funkcia lesa na ostrove je vodoochranná, nie produkčná. "Veríme, že budú prijaté uvážené kroky, akým spôsobom sa uskutoční ťažba dreva, ak bude vôbec realizovaná," vyhlásil.

Program starostlivosti o lesy na roky 2016 až 2025 počítal s tým, že celkovo obnovia plochu 27 percent účelových lesov a vyťažia približne 30 percent z celkovej zásoby dreva.

Hovorca Lesov Slovenskej republiky Vlastimil Rezek tvrdil, že pripravovaný plán starostlivosti o les je nevyhnutnou a zákonnou podmienkou na obhospodarovanie každého lesného porastu. Argumentoval, že na ostrove rastú najmä šľachtené topole, ktoré vysadili pred približne 80 rokmi, a sú vo veľmi zlom zdravotnom stave. Ak by les neobnovili, hrozí rozvrátenie porastu a zníženie vodohospodárskej funkcie lesa.

Podľa riaditeľa Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslava Draguna výrub stromov, ktoré chránia podzemné vody, by podľa neho spôsobil ohrozenie jej kvality aj množstva a zvýšil by riziko lokálnych povodní. "O pár rokov sa môže stať to, že po tak masívnych holoruboch, aké vykonávajú Štátne Lesy na Sihoti, a jednej kvalitnej povodni sa na Sihoti naruší základná štruktúra ostrova a celú Sihoť nám povodeň odnesie do zdrže Hrušov a Gabčíkovo," varoval Dragun.

Najkvalitnejšia voda na Slovensku

Ostrov Sihoť, ktorý je pre verejnosť úplne uzavretý, slúži ako vodárenský zdroj od roku 1886, pričom tamojšia podzemná voda patrí k najkvalitnejším na celom Slovensku.

Na rozlohe asi 235 hektárov sa nachádza 41 studní a 102 vrtov. Podzemný zdroj zásobuje pitnou vodu asi štvrť milióna ľudí.

Na mieste bola reportérka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy