Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ladislav, ktorý bol odsúdený za terorizmus, sa na súde odvolal
Zdielať na

Ladislav, ktorý bol odsúdený za terorizmus, sa na súde odvolal

BRATISLAVA / Prípad Ladislava K., prvého Slováka odsúdeného za obzvlášť závažný trestný čin terorizmu, znovu prerokuje Okresný súd Košice I. Najvyšší súd na verejnom zasadnutí zrušil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý obžalovanému vymeral trest 25 rokov väzenia, ako aj rozsudok odvolacieho Krajského súdu v Košiciach, ktorý rozsudok potvrdil.

Podľa konštatovania predsedu senátu, ktorý sa zaoberal dovolaním Ladislava K., všeobecne uznávaná ako aj právna definícia terorizmu v tomto prípade chýba.

"Bežná kriminalita bola v tomto prípade posudzovaná ako trestný čin terorizmu," vyhlásil predseda senátu. Podľa odôvodnenia verdiktu súčasná právna úprava spája trestný čin terorizmu s nutnosťou existencie politickej, ideologickej alebo náboženskej motivácie. Tá však nebola preukázaná.

Pomsta veterinárovi

Dovolací senát tiež poukázal na problematické zázemie obžalovaného, v rámci ktorého bol vystavený šikanovaniu, ignorácii zo strany rodiny, problému nezamestnanosti ako aj psychiatrickému dozoru. V tejto situácii sa emocionálne upäl na psov a keď bol jeho vlastný pes nedopatrením utratený, svoju pomstu zameral na konkrétneho veterinára z veterinárnej a asanačnej služby v Košiciach a nie proti štátu.

V rámci toho sa následne dopúšťal zdokumentovaných skutkov ako napríklad zasielania náloží v knihe na adresu veterinára, vyhrážok Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach za účelom zabezpečiť zrušenie prenájmu priestorov danému veterinárovi ako aj vyhrážok potravinovému reťazcu za účelom získať 100-tisíc eur.

Zastrašenie obyvateľstva

Rovnako senát vyčítal nižšie postaveným súdom aj akceptáciu znaleckého posudku, ktorým český znalec v oblasti extrémizmu podľa súdu prekročil svoje právomoci, keď označil obžalovaného za "učebnicový príklad ekologického teroristu", na čo podľa predsedu senátu nemal právo.

Nižšie postavené súdy sa podľa najvyššieho súdu nezhodli v cieli, ktorý chcel obžalovaný dosiahnuť. Podľa okresného súdu chcel primárne zastrašiť obyvateľstvo, krajský súd mu však pripisoval aj zámer donútiť štát zmeniť systém veterinárnej asanačnej služby.

Všeobecné ohrozenie

V prípade uloženia bomby pri zariadení rýchleho občerstvenia v Košiciach v decembri 2011 je podľa senátu otázne, či chcel Ladislav K. vážne zastrašiť obyvateľstvo alebo si len kompenzovať svoje pocity neúspešnosti. Ako skonštatoval predseda senátu, pri umiestnení výbušného zariadenia do vnútra predajne alebo priamo pred jej vchod mohol spôsobiť oveľa väčšie škody.

Tento skutok spadá podľa verdiktu dovolacieho súdu pod trestný čin všeobecného ohrozenia, kde platí iná trestná sadzba. Najvyšší súd zároveň rozhodol do opätovného prejednania prípadu okresným súdom o umiestnení obžalovaného do väzby z dôvodu obavy o jeho útek a tiež to, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti.

Bombový útok

Krajský súd v Košiciach v septembri 2014 právoplatne odsúdil Ladislava K. za obzvlášť závažný zločin terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov na 25 rokov. Trest si odpykával vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia. Súd mu zároveň nariadil ochranný dohľad na 36 mesiacov.

Podľa rozsudku Ladislav K. spáchal bombový útok, ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania obyvateľstva a predstaviteľov štátu. K výbuchu podomácky vyrobenej bomby, uloženej v odpadkovom koši, došlo podvečer pri rýchlom občerstvení 28. decembra 2011 na košickej Ulici protifašistických bojovníkov.

Fiktívna organizácia

Nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Ladislav K. zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonával asanačnú službu, ako aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si nevyžiadali ľudské obete.

Odsúdený tieto skutky páchal v mene ochrany životov psov ako člen fiktívnej organizácie Animal rights army. Podľa neho má život psa väčšiu cenu, ako život človeka. Psychologické posudky nepotvrdili, že by muž trpel takou duševnou poruchou, ktorá by znižovala jeho príčetnosť, schopnosť ovládať svoje konanie a rozpoznať nebezpečnosť svojho konania.

Téme sa venuje redaktorka Denisa Pirníková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy