Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezident Kiska chce zrušiť nezmyselné poplatky u lekára
Zdielať na

Prezident Kiska chce zrušiť nezmyselné poplatky u lekára

BRATISLAVA / Poplatok za klimatizáciu, za vkročenie do ambulancie, či poplatok za vodu na zapitie lieku. Posledné roky sa s poplatkami roztrhlo vrece a ani nový zákon v tom ambulanciám nezabránil. Prezident preto vyzval ministra zdravotnícta, aby to urýchlene vyriešil.

Vyriešiť poplatky u lekárov sa rozhodla už minulá vláda. Pomôcť chcela ľuďom, ktorí na poplatky nemajú peniaze. Okrem absurdných poplatkov totiž vláda zrušila aj tie, ktorá podľa pacientov mali svoje opodstatnenie. Napríklad prednostné vyšetrenia.

"Nemá každý čas sedieť štyri hodiny u lekára. Radšej zaplatím 10 eur za prednostné vyšetrenie, ako čakať doma dva týždne. Aspoň mám možnosť byť skôr vybavený, iný bude dlho čakať a čakať." Takto reagovali nami oslovení ľudia na tému prednostného vyšetrenia.

Chaos u lekára

Nový zákon však priniesol podľa mnohých ešte väčšie problémy a chaos v ambulanciách ako bol predtým. Prezident dal dokonca podnet na Ústavný sud. "Vyberanie poplatkov sa absolútne vymklo spod kontroly. Je potrebné čím skôr vytvoriť zoznam poplatkov, ktoré sú dovolené a všetky ostatné jednoducho zakázať," uviedol prezident Andrej Kiska.

Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker avizuje, že poplatky a zákon má vo svojom hľadáčiku. Je teda možné, že sa poplatkový zákon nedočká ani svojich "druhých narodenín". "Treba v tomto systéme vytvoriť určité pravidlá - či už pozitívne alebo negatívne vymedzenie," uviedol Drucker.

Nefungujúci systém

Podľa Ladislava Pásztora z Asociácie súkromných lekárov sa už minimálne štyri roky snažia predkladať riešenie poplatkov. Teraz opäť predložili zoznam poplatkov, ktoré sú podľa nich oprávnené a ktoré treba zakázať.

"Poplatky sú obrovský problém a sú len dôsledkom nefungovania systému," myslí si Marián Kollár zo Slovenskej lekárskej komory. Podľa lekárov sú poplatky dôsledkom toho, že ani po rokoch nie je jasné, na čo presne má pacient nárok a na čo nie.

A čo všetko poisťovne sú ochotné preplácať a čo už zaplatiť nechcú. Podľa Ladislava Pásztora z Asociácie súkromných lekárov nechcú zbytočne zvyšovať zaťaženie občana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy