Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Predstavenie, ktoré prerušil Kotleba, dohrali herci v Bratislave
Zdielať na

Predstavenie, ktoré prerušil Kotleba, dohrali herci v Bratislave

BRATISLAVA / Príďte do Bratislavy a my vás necháme dohrať hru do konca. Takúto ponuku dostal ochotnícky divadelný súbor z Brezna, ktorého hru ukončil nečakane Marian Kotleba. Iniciátori akcie, divadlo Skrat a priestor A4, pozvali aj prezidenta.

Ochotníckemu divadlu, ktoré doposiaľ na Slovensku nepoznalo veľa ľudí, sa v Bratislave podarilo vypredať celú sálu. Divadlo Skrat ochotníkov z Brzena pozvalo dohrať predstavenie, ktoré prerušil Marian Kotleba. "Celé sa to začalo, keď môj kolega povedal, že každý, po čej zemi som šliapal, mi môže rozbiť papuľu, lebo som Nemec," opisuje divadelníčka zo súboru Jána Chalúpku Alžbeta Vagadayová.

"Reklama"

"Celé Slovensko bude rozprávať o inscenácií Kováči a nikto ju nevidel, tak sme ich zavolali," vysvetľuje spoluorganizátorka akcie divadla Skrat Sandra Polovková. "Takú reklamu, v úvodzovkách, sme nečakali. My sme sa len chcel postaviť proti tomu, čo sa nám stalo," hovorí Vagadayová.

"Nech si diváci urobia názor o hre, nech si ju celú pozrú a nech sami posúdia, o čom tá hra je," povedal divadelník zo súboru Jána Chalúpku Július Obernauer.

Kiska vstal ako prvý

Vo štvrtej rade sedel špeciálny hosť. Prezident Andrej Kiska pri standig-ovation vstal ako prvý. "Trochu nám padli slzy, lebo to, čo zažili, sa im nestalo nikdy. Nikto by nemal zobrať to právo ľuďom, ktorí roky chodia po Slovensku a šíria kultúru, aby sa postavil a prerušil predstavenie," hovorí prezident Kiska.

"To bola jedna nechutná záležitosť plná nadávok a osočovania Slovanov. Ak niekto považuje za kultúru to, čo bolo v tom divadle, je to jeho názor," tvrdi poslanec Kotleba.

Divadelný kritik

Nedávno práve Marian Kotleba neodpovedal na otázku o holokauste preto, lebo nie je hisotrik, teraz sa ale zhostil úlohy divadelného kritika. "Nikto odo mňa nemohol chcieť, aby som tam zostal sedieť a pozerať sa, ako tam nadávajú na všetko slovanské," vysvetľuje poslanec.

Na predstavenie sa bola pozrieť redaktorka Barbora Jánošová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy