Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kotlebovci požadovali na proteste v Michaľanoch domobranu a obecnú políciu
Zdielať na

Kotlebovci požadovali na proteste v Michaľanoch domobranu a obecnú políciu

TREBIŠOV / Letáky s textom o cigánskych extrémistoch. Takto vyzerala pozvánka Kotlebovcov na sobotné zhromaždenie s názvom Reakcia na neschopnosť polície ochrániť slušných ľudí v Michaľanoch v okrese Trebišov. Dôvodom bola nedávna smrť 36-ročného muža, ktorý zomrel po tom ako ho v dedine dobili dvaja muži z neďalekej rómskej osady.

Prívrženci a sympatizanti strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko zorganizovali v Michaľanoch v okrese Trebišov protest s názvom ,"Protest proti cigánskemu extrémizmu". 

Protest sa začal na miestnom námestí. Ľudia čakali na predsedu stranu Mariana Kotlebu, ten však neprišiel. "S ohľadom na pracovné vyťaženie dnes nemôže prísť," oznámil do megafónu na proteste členok ĽSNS Marián Mišún.

Smrť chlapca

Smrť mladého muža šokovala celé Michaľany. Rečníkov si prišlo vypočuť približne 300 ľudí. Počas protestu bolo počuť aj takéto výroky: "Chlapec zomrel na krvácanie do mozgu. To už toho chlapca museli biť inou silou. Čo si myslíte, je to v poriadku?" pýtal sa ďalší sympatizant strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko.

Dvaja útočníci sa k činu priznali a sú vo väzbe. Podľa rečníkov, ktorí hovorili na proteste, to však nestačí. Vo svojom slovníku poriadne pritvrdili. "Ako sa tu žije, ako to tu funguje, keď máte za susedov cigánskych asociálov. Treba si uvedomiť jedno, je potrebné zriadiť domobranu a obecné polície," znelo z úst sympatizantov ĽSNS na proteste.

Pre vysvetlenie, Domobrana sú dočasné rezervné vojenské, prípadne polovojenské jednotky tvorené z ozbrojených dobrovoľníkov alebo civilistov povolaných do armády v dobe vojny.  Do jednotiek domobrany môžu byť povolaní všetci fyzicky spôsobilí muži, ktorí nepodliehajú vojenskej konstripcii. Vyhýbanie sa nástupu do jednotiek domobrany môže byť trestné. Môže tvoriť zálohu ozbrojených síl.

Opatrenia

Malo by ísť o čarovný prútik, ktorý všetko vyrieši. Realita je však iná. "Nebol povedaný fakt, že tento návrh Mariana Kotlebu bol odmietnutý a domobrana nebola realizovaná žiadnym spôsobom," vysvetlil na proteste Radovan Sloboda - občiansky aktivista Nie v mojom meste.

Podľa organizátorov protestu, ponúkajú na túto situáciu efektívne, účinné, radikálne a spravodlivé riešenia. Protest sa zaobišiel bez incidentov. V dedine o navrhovaných opatreniach do budúcna neuvažujú.

"V Michaľanoch má sídlo obvodné oddelenie Policajného zboru, takže podľa mňa je neúčelné zriaďovať tu obecnú políciu," uviedol starosta obce Michaľany Daniel Ceran.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy