Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nie Kotlebu potrestajú, ale jeho prívržencov, zdôrazňuje historička
Zdielať na

Nie Kotlebu potrestajú, ale jeho prívržencov, zdôrazňuje historička

BRATISLAVA/TREBIŠOV / Právnička a historička Katarína Zavacká vyzýva ľudí, aby sa spamätali a nenasledovali Mariana Kotlebu. Zdôrazňuje, že nie jeho potrestajú, ale ich. Za pravdu jej dáva aj rektorka akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská. Takéto hanobenie rasy a národa je podľa ich slov trestným činom.

Bývalý občiansky aktivista a momentálne poslanec Národnej rady, Marian Kotleba, na svojom profile na Facebooku vyzýva na koniec mlčania a začiatok konania.

V letáku, ktorý slúžil ako pozvánka na protest v Michaľanoch, hovorí o cigánskych extrémistoch, vrahoch a cigánskom terore. Ľudí vyzýva, aby sa proti tomu postavili.

"On hovorí o cigánskom terore, z toho vyplýva, že každý Róm je terorista a každý Róm kradne. Je to hanobenie národa? Za týchto okolností jednoznačne áno,"
hovorí právnička a historička Katarína Zavacká.

Podľa nej sú slová Mariana Kotlebu ako heslá a tie si ľudia rýchlo osvoja.

"To je vykrikovanie, ale bola by som zvedavá že keby sa k nemu ľudia pridali, že čo by robil. Išli by ľudí z osád biť a vraždiť?"
pýta sa Zavacká.

Nebezpečné heslá

V minulosti práve heslá boli začiatkom neskoršieho vraždenia Židov aj Rómov.

"Ak je demokracia, heslá spravia veľké nepokoje. Bude sa musieť konať proti tým, ktorí sa dajú poblázniť heslami. Tí ľudia si musia uvedomiť, že ak ho budú nasledovať, oni budú trestaní, nie niekto, kto má imunitu. aj keď aj tomu možno imunitu zobrať," zdlrazňuje Zavacká.

S výzvou, aby sa akémukoľvek prejavu extrémizmu obyvatelia Slovenska vyhli, prichádzajú už aj katolícka cirkev a židovská náboženská obec.

"Dúfame v obrátenie tých, ktorí si sadajú do parlamentných lavíc a jedným dychom hovoria o Bohu a zároveň neváhajú útočiť na ľudí len z dôvodu inej farby pokožky. Kresťanská viera nie je zlúčiteľná s akýmkoľvek prejavom rasizmu, antisemitizmu, neznášanlivosti," potvrdzuje hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Trestný čin

Podľa rektorky akadémie policajného zboru Lucie Kurilovskej ide o trestný čin.

"Na základe týchto prejavov sa dá povedať, že je naplnená skutková podstata trestného činu, respektíve trestných činov extrémizmu, ktoré hanobia určitú rasu, národ, etnikum, náboženstvo, respektíve vyzývajú k určitému násiliu. Máme viac takýchto skutkových podstát,"
potvrdzuje.

Vlna kritiky

Šéf Ľudovej strany Naše Slovensko, Marian Kotleba, je už tretí rok aj predsedom banskobystrického kraja. V roku 2013 pred voľbami sľúbil všetkým ľudom v kraji prácu a vytvorenie domobrany. Nič z toho podľa ľudí nesplnil.

Pred tromi rokmi mu vadilo, že bývalý predseda sedí na dvoch stoličkách. Teraz bude predsedom i poslancom aj on.

"Presne robí opak, ako sľúbil. Zamestnáva veľa svojej rodiny a straníckych príslušníkov. Nie je to korektné voči občanom. Keď sa pozrieme na výsledky kraja i jeho organizácií a inštitúcií, ide to všetko do straty a do mínusu," vyhlásil expredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy