Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Časť hradu Devín bude prístupná turistom, otvoria ju po deviatich rokoch
Zdielať na

Časť hradu Devín bude prístupná turistom, otvoria ju po deviatich rokoch

BRATISLAVA / Rekonštrukčné práce na hornej časti hradu Devín v Bratislave pokračujú, na obnovenú pamiatku sa návštevníci dostanú o rok v apríli. Povedala to vedúca pracoviska Hradu Devín Katarína Harmadyová.

Práce na obnove hradobných konštrukcií časti areálu národnej kultúrnej pamiatky sa začali vo februári. Po ich skončení v druhej polovici tohto roka začnú s obnovou expozícií.

Rekonštrukcia horného hradu

Aktuálne ukončujú nadmurovanie dvojpriestorovej architektúry odkrytej archeologickým výskumom a práce súvisiace so spevnením plochy strednej terasy. Minulý rok bralo vyčistili a osadili tu monitorovací systém na odhalenie nestabilných častí skaly.

"Nie je to prvá rekonštrukcia horného hradu, úplne najstaršia sa začala v roku 1974, ďalšie intenzívne práce boli v rokoch 1988 až 1992. V minulosti nepoužili na obnovu vhodnú metodiku a materiál. Všetky drevené konštrukcie, schodiská, zábradlia a aj podlaha v jaskyniach schátrali a zhnili. Preto teraz bude kovová verzia," pripomenula Katarína Harmadyová.

Poškodená hradba

S rekonštrukciou hornej časti začali pre poškodenú hradbu, kde sa objavila trhlina nad prístupovým schodiskom. "Tým, že každý jeden návštevník musí tým priestorom prejsť, tento úsek odborníci monitorovali a rozhodli, že hradbu treba odľahčiť," doplnila.

Pre turistov v piatok v ostatných častiach Devína otvorili sezónu.

Horný hrad

Práce na hornej časti hradu spočívajú v obnove hradobných konštrukcií časti areálu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorých súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad a stavebné úpravy na strednej a hornej terase.

Na projekt za takmer 400 tisíc eur hlavné mesto získalo grant z nórskych fondov. Nórske fondy pokryjú 85 percent nákladov, zvyšných 15 percent dá bratislavská radnica.

Porušené murivo

Horná časť hradu Devín je od roku 2008 uzavretá. V rokoch 2008 - 2010 v tejto časti hradu opravovali staticky porušené hradbové murivo nad prístupovým schodiskom.

Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický výskum, pri ktorom objavili najstaršiu stredovekú fázu na hornom hrade - obrannú vežu a na dolnej terase odkryli architektúry z 13. - 17. storočia.

Vybudovanie pamiatkovej rezervácie

Po ukončení archeologického výskumu bolo naplánované aj vybudovanie pamiatkovej rezervácie a rekonštrukcia výstavných priestorov, plány však zastavil nedostatok peňazí. Archeologické nálezy preto zostali ďalších pár rokov provizórne prekryté a časť hradu uzavretá.

Z poskytnutého grantu plánuje hlavné mesto vybudovať ochranu týchto pamiatok. Vybudovať treba nové chodníky, potrebné sú aj nové zábradlia či schodiská. Vynovené budú aj jaskynné priestory horného hradu, kde budú môcť návštevníci vidieť najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor. Na hrade by mala v budúcnosti pribudnúť aj geologická expozícia.

Hrad Devín v rekonštrukcii, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy