Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico musí pripraviť programové vyhlásenie vlády do 13. apríla
Zdielať na

Fico musí pripraviť programové vyhlásenie vlády do 13. apríla

BRATISLAVA / Noví a staronoví ministri sa stretli na prvej ustanovujúcej schôdzi vlády. Do funkcie ich minulý týždeň vymenoval Andrej Kiska. Je to už tretia vláda, ktorej predsedom je Robert Fico.

Vláda sa zhodla na tom, že predseda Robert Fico má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády návrh programového vyhlásenia.

Ministri a podpredsedovia vlády majú do 6. apríla vypracovať a predložiť návrhy do programového vyhlásenia na základe svojej pôsobnosti. Vyplýva to z návrhu uznesenia vlády k príprave programového vyhlásenia, ktorý dnes na prvom rokovaní odobrila nová vláda.

Do 30 dní pred parlament

Ministri a podpredsedovia vlády musia tiež do 6. apríla prerokovať so sociálnymi partnermi námety a pripomienky k východiskám programového vyhlásenia.

Nová vláda je podľa ústavy povinná do 30 dní od jej vymenovania predstúpiť pred Národnú radu Slovenskej republiky predložiť jej svoj program a požiadať poslancov o dôveru. Prezident vládu vymenoval 23. marca. Hlavným východiskom pre spracovanie programového vyhlásenia sú programové priority na roky 2016 až 2020.

Noví štátni tajomníci

Nová vláda na prvom zasadnutí vymenovala viacerých štátnych tajomníkov a odvolala a vymenovala aj vedúcich služobných úradov niekoľkých ministerstiev.

Máriu Kolíkovú vymenovala vláda do funkcie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti. Na ministerstve životného prostredia bude štátnym tajomníkom Norbert Kurilla a v rezorte pôdohospodárstva bude pôsobiť Jozef Kamenický. Ivana Máčovského vymenovala vláda do funkcie štátneho tajomníka ministerstva obrany. Novým štátnym tajomníkom rezortu kultúry bude Igor Adamec.

Vedúci úradov

Kabinet dnes odvolal z funkcie vedúcej služobného úradu ministerstva spravodlivosti Ľubomíru Kubišovú a vymenoval na tento post Janu Britaňákovú. Ľubomíru Kubišovú zároveň vláda vymenovala do funkcie vedúcej služobného úradu envirorezortu. Z tohto postu odvolala Viktora Lehotzkého, ktorý bude na rovnakej funkcii pôsobiť na ministerstve hospodárstva.

Martina Čatloša vo funkcii vedúceho služobného úradu ministerstva dopravy vystrieda Marek Čepko. Z funkcie vedúcej služobného úradu ministerstva zdravotníctva vláda odvolala Zuzanu Kucerovú a vymenovala Jozefa Ráža. Norberta Molnára vo funkcii vedúceho služobného úradu ministerstva školstva nahradí Helena Poláková, o ktorej sa hovorilo ako o možnej ministerke školstva.

Informácie o prvom rokovaní vlády od reportéra Petra Petrusa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy