Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Staré výťahy sú nebezpečné, varujú odborníci. Ľudia radšej zatepľujú
Zdielať na

Staré výťahy sú nebezpečné, varujú odborníci. Ľudia radšej zatepľujú

BRATISLAVA / Na Slovensku je v prevádzke viac ako 35 tisíc výťahov starších ako 35 rokov. Niektoré majú aj 50 rokov. Výťahoví technici tvrdia, že na staré výťahy už neexistujú ani náhradné diely. Vlastníci bytov ale stav svojho výťahu neriešia, mnohí dávajú prednosť zatepľovaniu domov.

V Bratislave jazdia viac ako 50-ročné výťahy. Obyvatelia panelákov si myslia, že sú bezpečné. "Z dôvodu, že je technicky zastaralá, nie je možné ho seriózne opravovať," hovorí technik Jozef Benko.

Výťahy meniť nechcú

Obyvatelia si síce myslia, že výťahy sú bezproblémové, ale odborníci to vidia inak. "Na tomto výťahu by sme našli 30 nedostatkov a určite desať vážnych. Keď sem strčím ruku, odstrihne mi prsty. Vážny nedostatok, tak je to na vyradenie výťahu z prevádzky," opisuje problém jedného z výťahov inšpektor zdvíhacích zariadení Pavol Hačunda. 

Ľuďom sa výťahy meniť nechce. "Najprv musíme zatepliť až potom vymeníme výťahy. Je dôležitejší, ale nemôžeme všetko naraz," hovorí zástupca vlastníkov bytov Karol Karkes.

Vyššia dotácia

Podľa informácií ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja od začiatku roka 2016 poskytnú žiadateľom viac peňazí ako doteraz. "Maximálne 50 tisíc eur s úrokovou sadzbou 0,5 percenta," uviedol pracovník Odboru komunikácie ministerstva dopravy Peter Podstupka.

Najťažšie úrazy vznikajú pri takzvanom samovyprosťovaní, keď ľudia nechtiac spadnú do šachty. "Človek, ktorý opúšťa výťah neodborným spôsobom, sa môže dostať do veľkých problémov. Môže sa stať aj smrteľný úraz," dodáva technik Jozef Benko.

Vážnym nedostatkom je, keď na dne šachty je horľavý odpad. "Stačí jedna zápalka a výťah funguje ako komín a horí celý dom," upozorňuje inšpektor zdvíhacích zariadení.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy