Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Smrť opravára (†22), ktorý neprežil pád do výťahovej šachty, vyšetruje polícia
Zdielať na

Smrť opravára (†22), ktorý neprežil pád do výťahovej šachty, vyšetruje polícia

GALANTA / Polícia i inšpektorát práce sa zaoberá pádom výťahovej kabíny v galantskej nemocnici. Pri nešťastí zomrel mladý opravár Dominik. Prípad budú skúmať aj súdni znalci.

Mladý Dominik odišiel za prácou do Galanty. Výmena výťahovej kabíny sa mu stala osudnou už v prvý deň po nástupe do zamestnania.

Servisný technik uvoľňoval nosné laná a odrazu sa s kabínou z 10. poschodia zrútil do výťahovej šachty. Napriek rýchlej pomoci zdravotníkov z nemocnice zraneniam podľahol.

Potrebná prax

Práce na výťahovej technike sú náročné. Na to, aby ich človek mohol vykonávať, potrebuje absolvovať viacero odborných skúšok. Mladý Dominik ich mal, no otázna je jeho prax.

"Na zamyslenie je to, ako môže mať 22-ročný chlapec živnostenský list na vyhradené technické zariadenia," hovorí predseda Cechu výťahárov Pavol Tuchyňa.

Na jeho získanie je totiž potrebná prax, skúšky, znalosť noriem či technologických postupov.

"Myslím si, že ten chlapec nemal čo robiť pri tak náročnej práci ako je demontáž predmetného výťahu," myslí si Tuchyňa.

Trojročné skúsenosti

Pri takýchto typoch výťahov by mal mať servisný technik minimálne trojročnú prax. V tomto prípade o pracovný úraz nejde, pretože Dominik bol živnostník. Udalosť je aj napriek tomu pod drobnohľadom inšpektorátu práce.

"Nemal pracovnoprávny vzťah, ale my riešime porušenie z hľadiska bezpečnosti ochrany zdravia, práce, či tam boli porušenia v súvislosti s tým výkonom tých prác, respektíve či boli vypracované, či tam bola tá preventívna činnosť zo strany majiteľov a vlastníkov týchto zariadení, či tam robili preventívne činnosti," hovorí Radovan Lehocký z Hlavného inšpektorátu práce v Trnave.

Bezpečnostné predpisy

Podľa odborníka je v zásade jedno, kde sa výťahová kabína pri demontáži nachádza. Podstatné je, aby boli dodržané bezpečnostné predpisy. Ak je kabína vo výške, mala by sa zabezpečiť poistným lanom.

"Bezpečnejšie je to, keď sa tá kabína demontuje v spodnej stanici a to tak, že sa síce odpoja laná od kabíny a od protiváhy, ale kabína sa zavesí pomocou kladkostroja a spustí sa dole, kde sa rozoberie," vysvetľuje Tuchyňa.

Predbežne to vyzerá tak, že výťahová kabína v galantskej nemocnici nebola dostatočne zabezpečená.

"Nedá sa spoliehať na zachytenie zachytávačov tak, ako to bolo v tomto prípade," dodáva Tuchyňa.

Smrteľné úrazy

Podľa štatistík Národného inšpektorátu práce sú smrteľné úrazy na zdvíhacích zariadeniach skôr výnimkou. V roku 2014 zomrela jedna osoba a osem sa ťažko zranilo.

"Inšpektori práce v súvislosti s prevádzkou vyhradených technických zariadení dvíhacích zistili v roku 2015 až 135 porušení predpisov a v roku 2014 to bolo 248 porušení predpisov," hovorí hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

Štatistiky úrazovosti a úmrtí môže ale skresliť aj fakt, že veľa servisných technikov pracuje na živnosť a za svoj život a zdravotný stav sa zodpovedajú sami.

Dominikovu smrť vyšetruje polícia i inšpektorát práce, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy