Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Veľká noc v Tatrách: ideálne podmienky na lyže aj turistiku
Zdielať na

Veľká noc v Tatrách: ideálne podmienky na lyže aj turistiku

VYSOKÉ TATRY / Hoci na juhu Slovenska už je jar, vo Vysokých Tatrách panuje stále zima. Viacerí sa preto rozhodli vyraziť do hôr a užiť si možno jednu z posledných lyžovačiek. Tatry sú plné ľudí.

Chodníky na všetky prístupné chaty sú prešľapané a dostupné. Vo výškach treba rátať s tvrdým až ľadovým povrchom. "Oplatí sa zobrať retiazky, mačky a paličky lyžiarske pre bezpečnosť," hovorí chatár z Téryho chaty Peter Michalko.

Šibačka na Téryho chate

Vo Vysokých Tatrách stále platí lavínová dvojka, na niektorých svahoch sú naviaté dosky. Aj vysokohorské ženy sa tešia na šibačov. "Chlapci nech prídu, korbáče nech donesú. Vodu skôr nie, lebo keby tu bol niekto chorý, tak by to bolo hrošie," hovorí Zuzana, ktorá pracuje na Téryho chate.

Tam dostanú šibači aj výslužku. "Dostanú vajíčko aj koláčik," dodáva Zuzka.

Ideálne podmienky

Aj tatranské lyžiarske svahy praskajú vo švíkoch. Podmienky sú stále ideálne ako v zime. "V Tatranskej Lomnici je od 40 do 160 centimetrov snehu a podmienky veľmi dobré. Na Štrbskom Plese lyžujú lyžiari na 75 centimetroch," uviedla Zuzana Fabiánová z Tatry Mountain Resort.

Jožo Kubáni cestou na Téryho chatu stretol aj turistov, ktorí neboli veľmi dobre vyzbrojení na vysokohorskú turistiku. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy