Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tragédia vo Vysokých Tatrách. Slovák (†31) zomrel pri zlaňovaní
Zdielať na
Krimi

Tragédia vo Vysokých Tatrách. Slovák (†31) zomrel pri zlaňovaní

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách zahynul 31-ročný slovenský horolezec. Záchranná akcia trvala niekoľko hodín, pretože pre zlé počasie nemohol zasiahnuť vrtulník ani z Poľska, ani vrtulník našich leteckých záchranárov. O mužov život bojovali horskí profesionáli priamo medzi skalami.

Piati záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) zachraňovali 31-ročného horolezca, ktorý v sobotu spadol počas zlaňovania asi 40 metrov zo steny Žltej veže vo Veľkej Studenej doline.

Slovenskí horolezci si pomýlili žľab. Začali liezť v inom, ako mali v pláne. Pri zlaňovaní došlo k pádu. "Prvý horolezec zlanil, druhý pravdepodobne vytrhol štand a nasledoval pád z 20 až 50 metrov," uviedol vedúci záchrany Martin Matúšek z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

Vážne zranenia

Horolezec si pri páde vážne poranil hlavu a ruku. Jeho nezranený spolulezec ihneď zavolal horských záchranárov. Kým prišla pomoc, snažil sa kamarátovi pomôcť. Zo steny, v ktorej bol zranený muž zakliesnený, ho dostal sám na skalnú platňu. Stále bol však presvedčený o tom, že liezli na Žltú vežu. Záchranári ich tak museli hľadať.

"Našťastie, viditeľnosť bola relatívne dobrá a krikom sme sa dostali na správne miesto k zranenému mužovi," dodal horský záchranár Martin Matúšek.

Silný vietor

Pozemným záchranárom mala pri záchrane horolezca pomôcť aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, tá však pre silný vietor nedokázala z popradského letiska vzlietnuť, preto požiadali horskí záchranári o pomoc posádku z poľského TOPR-u. Silný nárazový vietor však neumožnil ani posádke vrtuľníka TOPR-u vysadiť záchranárov vo Veľkej Studenej doline pri zranenom horolezcovi.

Zdravotný stav zraneného si vyžadoval počas transportu kardiopulmonálnu, srdcovo-pľúcnu resuscitáciu. Aj napriek všetkej snahe záchranárov sa horolezca oživiť nepodarilo.

Transport

Pozemné družstvo záchranárov po príchode na miesto zraneného ošetrilo a pripravilo na transport. Pomocou lanovej techniky spravili spust z exponovaného terénu a následne ho transportovali dole dolinou.

Transport však neprežil. Telo nebohého následne odovzdali za účasti policajtov a obhliadajúceho lekára v márnici v Starom Smokovci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy