Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Michala (†23) hľadali v Tatrách niekoľko týždňov, z jeho vraždy obvinili kamaráta
Zdielať na

Michala (†23) hľadali v Tatrách niekoľko týždňov, z jeho vraždy obvinili kamaráta

VARŠAVA / Od konca novembra hľadali v Tatrách záchranári aj polícia 23-ročného turistu Michala. Ukázalo sa ale, že do hôr sa nedostal. Jeho kamarát teraz čelí obvineniu z úkladnej vraždy.

Poľskí horskí záchranári spoločne s policajtmi prehľadávali Vysoké Tatry niekoľko týždňov. Strateného 23-ročného turistu sa im ale nájsť nedarilo. Nepomáhala ani lokalizácia mobilného telefónu.

Políciu zalarmovali Michalovi príbuzní.

"Moja mama sa zobudila, keď v noci neprišiel domov a skúšala sa mu dovolať. Telefón najskôr zvonil, no nikto nedvíhal. Potom už bol vypnutý," hovorí Michalova sestra.

"Skupina piatich záchranárov ho hľadala vysoko v horách. Zároveň sme organizovali aj veľkú pátraciu akciu v nižších polohách," potvrdil záchranár Edward Lichota.

Priznal sa

Mladíka sa im ani za asistencie policajného psovoda nepodarilo nájsť. Po niekoľkých týždňoch sa na polícii prihlásil Michalov kamarát.  Telo svojho 23-ročného kamaráta zakopal v lese neďaleko Nového Targu.

"Po priznaní sa u neho objavili znaky psychózy. Museli sme ho podrobiť psychiatrickému vyšetreniu," informoval hovorca polície Krzystof Lach.

"Policajtom prezradil miesto, kde bolo skutočne zakopané telo. Ukázalo sa, že v čase spáchania činu bol príčetný. Telo zakopal v lese až nasledujúci deň. Nekonal sám,"
hovorí prokurátorka Anastazja Huzior.

Báli sa

Polícia zadržala ešte ďalších štyroch Michalových kamarátov, ktorí sa podľa nej na vražde podieľali, no neprihlásili sa.

"Tvrdili, že sa báli nielen trestného stíhania, ale najmä hlavného podozrivého. Mal sa im vyhrážať," vysvetlila prokurátorka.

Štvoricu kamarátov obvinili zo spolupáchateľstva, stíhajú ich ale na slobode. Piaty, dvadsaťšesťročný muž, čelí obvineniu z úkladnej vraždy a ostáva vo väzbe. Hrozí mu doživotie.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy