Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Postihnuté dievča prišlo do nemocnice zanedbané. Zriaďovateľ má iný názor
Zdielať na

Postihnuté dievča prišlo do nemocnice zanedbané. Zriaďovateľ má iný názor

NITRA / Domov sociálnych služieb v starostlivosti o 17-ročné dievča nepochybil. Toto ukázalo prešetrenie zriaďovateľa. Ide o prípad vážne chorej tínedžerky, ktorá bola podľa lekárskej správy zanedbaná. Zapáchala a na tele mala modriny.

"Došla do tej nemocnice, na vlastné oči som videla, v akom zanedbanom stave," hovorí stará mama Mária Gábrišová.

Lekárska správa

Sedemnásťročnú vnučku doviezli z domova sociálnych služieb do nemocnice. Že bolo dievča v zanedbanom stave potvrdzovala aj lekárska správa.

"Zanedbané s výrazným zápachom z úst, bez udržiavanej hygieny dutiny ústnej. Výrazný zápach. Podľa vyjadrenia personálu, sestričky napínalo na vracanie," dodala Mária Gábrišová.

Sťažnosť

Stará mama podala sťažnosť, ktorou sa zaoberal zriaďovateľ Nitriansky samosprávny kraj. Podľa ich vyjadrenia v zariadení urobili niekoľko kontrol.

"Nebolo v tomto prípade zistené zanedbanie hygieny, teda nebolo preukázané tvrdenie sťažovateľky. Vyjadrenie v priloženej prijímacej správe z Fakultnej nemocnice v Nitra, dostupnými metódami členom kontrolnej skupiny, nebolo možné spätne potvrdiť alebo vyvrátiť," uviedla hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová.

Stará mama ale trvá na svojom. Naďalej hovorí, že jej vnučka bola v zanedbanom stave. Pre svoju vnučku chce len jediné. "Aby mala starostlivosť takú, ako si zaslúži. Ona nie je v azylovom dome, ona je v domove sociálnych služieb," hovorí.

Vyjadrenie zariadenia

K sťažnosti sa vyjadrilo aj samotné zariadenie. Tvrdia, že o dievča s ťažkým mentálnym a fyzickým postihnutím sa starajú dobre. Tak, ako aj o ostatné deti. Napríklad ústnu dutinu chorému dievčaťu ošetrujú každé dve hodiny.

"Z výsledkov šetrenia sťažnosti, nie sme si vedomí toho, že by sme sa dopustili zanedbania zdravotného stavu," píše sa vo vyjadrení.

Smrť matky

Dievča sa do zariadenia dostalo po smrti matky. Otec je po ťažkej dopravnej nehode a postarať sa o tínedžerku nemôže pre zdravotné problémy ani stará mama.

"Dúfam, že tam dôjde k náprave. Keby si zamestnanci plnili svoje povinnosti, k tomuto vôbec nemuselo prísť," dodáva Gábrišová.

Dievča zanedbané nebolo, odhalilo vyšetrovanie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy