Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zvrat v prípade Vanessy. Dokáže jesť sama, ale domov ísť nemôže
Zdielať na

Zvrat v prípade Vanessy. Dokáže jesť sama, ale domov ísť nemôže

KOMÁRNO / Zvrat v prípade Vanessy, ktorá napriek nesúhlasu rodičov vyrastá v detskom domove, priniesol nový znalecký posudok. Zdravotné dôvody na umiestnenie dievčaťa v domove, ktorými bolo kŕmenie sondou, pominuli. Rozhodnutie vrátiť dievča rodičom podporila aj prokurátorka. Napriek tomu ešte domov nepôjde.

kauyeO štyri mesiace bude mať Vanessa štyri roky. Na súde v Komárne už po štrnástykrát rozhodovali o jej osude. Vanessa hneď po narodení putovala z nemocnice, na návrh sociálnej kurately, do detského domova. A je tam dodnes. 

Porušovanie práv

"Je naše dieťa, chceme ho domov," hovorí otec Ernest. Dievčatko, spočiatku kŕmené sondou, trpí ochorením krehkých kostí. Dnes je na úrovni 9 mesačného dieťaťa. "Ja tam vidím hrubé porušovanie práv dieťaťa, práv matky, práv rodiny," vymenováva právny zástupca matky Pavel Hagyari.

Detský domov je dočasné riešenie, ktoré v tomto prípade trvá už takmer 4 roky. Zdravotné dôvody pominuli, dievčatko už dokáže papať samo. "Nemôžeme si ju zobrať domov, nemôžeme si ju popestovať, musíme si pýtať od každého súhlas," hovorí mama Martina.

Nový posudok

Odborníčka na základe nového znaleckého posudku potvrdila, že prognóza napredovania Vanessy je lepšia v domácom prostredí. Usmievavé dievča na rozsudok musí počkať v domove. 

"Ukazujeme na Nórsko, na Anglicko, ale niečo takéto sa deje aj u nás doma, čo je veľkou hanbou," hovorí Hagyari. Sudkyňa pojednávanie odročila, definitívny rozsudok má zaznieť v budove komárňanského súdu 23. marca.

"Pokiaľ úmyselne hľadáte zámienky, aby dieťa nemuselo byť vrátené, tak to nemôžeme nazvať nijak inak, ako inkvizícia," dodáva právny zástupca.

Téme sa venuje redaktorka Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy