Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vanesska (2) nebola doma ešte ani minútu, rodičia bojujú na súde
Zdielať na

Vanesska (2) nebola doma ešte ani minútu, rodičia bojujú na súde

KOMÁRNO / Vanessa má takmer tri roky a ešte ani minútu nebola doma. Po narodení takmer prišla o život, ktorý jej komplikujú choroby. Úradníci sociálnej kurately v máji 2014 rozhodli, že ju umiestnia do detského domova. Tam sa nachádza dodnes. Nešťastní rodičia bojujú o svoje dieťa na súde. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 12. marca.

Vanessa prvé mesiace prijímala potravu len sondou cez nos a má viacero vrodených ochorení, vrátane príliš krehkých kostí. Z nemocnice ju domov nepustili.

Zobrali ju do detského domova

Hneď po narodení bola Vanessa zverená do opatery detského domova, kde sa stále nachádza. "Súd stále nerozhodol o návrhu na nariadenie ústavnej starostlivosti nad týmto dieťaťom," uviedla v máji právna zástupkyňa rodičov Gabriela Majer.

"Nič nám nedali podpísať. Aj napriek tomu, že sme ju chceli, nám ju preložili do detského domova," povedala matka Vanessy Martina Krajmerová.

Podľa súdnej znalkyne sa o dieťa vedia postarať len v detskom domove. "Ja som konzultovala vec s iným odborníkom, ktorý je tak isto lekár. Vyjadril sa, že to dieťa je možné bez ohrozenia života vychovávať aj v domácom prostredí," uviedla právna zástupkyňa.

Dôvod na odobratie nie je

Rodičia Vanessy Martina a Ernest už dva roky bojujú o svoju dcéru na súde. "Budeme sa o ňu vedieť postarať lepšie ako v detskom domove. Lebo je naša, máme ju radi. Nemôže za to, že sa narodila chorá," hovorí Martina. 

"V prípadoch, kedy ide o funkčnú rodinu a problémom je len zdravotný stav dieťaťa, nie je dôvod na vyňatie dieťaťa z rodiny a jeho umiestnenie v detskom domove," uviedla Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Rodičia už dva roky bojujú na súde o to, aby sa o svoje vlastné dieťa mohli postarať doma. "Nemôžeme si ju zobrať domov, nemôžeme ju popestovať," uviedla Martina.

V októbri 2014 bol súd, bezvýsledne. Pozrite si reportáž Drahu Dobrovicsovej:

Vianoce v domove

Vanessa strávila Vianoce v detskom domove. "Sudkyňa nedovolila malú ani na dva dni. Ani na jeden deň domov. Aj keď sú Vianoce," povedala v decembri matka Vanessy Martina.

Rodina má štyroch synov. Najmladší brat Vanessy jej na Vianoce priniesol do detského domova jednorožca. "Vraj prináša šťastie, tak nech aspoň to šťastie donesie, že sa dostane naozaj domov," dodala Martina.

Rodina stále dúfa, že sa budú môcť sami starať o Vanessu. batoľa strávilo v detskom domove už druhé Vianoce. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy