Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Viktória uniesla syna do Rakúska, Branislav ho nevidel 2,5 roka
Zdielať na

Viktória uniesla syna do Rakúska, Branislav ho nevidel 2,5 roka

BRATISLAVA / Dala ho zbiť a zobrala mu dieťa (2). To tvrdí muž z Kysuckého Nového Mesta. Syna Branislav nevidel už 2,5 roka a bývalá partnerka s ním ušla do Rakúska. Tvrdí to muž Kysuckého Nového Mesta. Nerešpektuje ani rozhodnutie súdu, podľa ktorého má otec právo stretávať sa so synom.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

2,5 roka nevidel syna

Viktória sa zmocnila svojho syna Sebastiána za pomoci štyroch chlapov s baseballovými palicami a odišla s ním do Rakúska. Od augusta 2011 Branislav svojho syna nevidel.

"Mi strekli kaser do očí, udreli ma odzadu baseballovou palicou do hlavy, tak som dostal druhý úder kľúčom od auta. Potom som odpadol a prebral sa až v sanitke," hovorí otec Sebastiána Branislav.

Pri celom útoku bola aj Braňova rodina. Jeho matka zovrela vnúčika do náručia. Útočníci im však do očí nastriekali slzný plyn a potom im zobrali dieťa. "Len som počula malého plakať, ako ho trhali z maminho náručia," opisuje Sebastiánova teta.

Tráviť s ním môže 9 dní v mesiaci

"Odvtedy som syna nevidel," hovorí Branislav. Aj napriek tomu Branislav súhlasil, aby súd zveril dieťa do starostlivosti matky. Zároveň s ním on môže tráviť 9 dní v mesiaci. Za súdnym rozhodnutím čakal dva roky.

"Dĺžku konania ovplyvnili jednotlivé procesné úkony a lehoty s nimi spojené, ako aj množstvo návrhov účastníkov na vydanie predbežných opatrení. Súd vo veci konal bez akýchkoľvek prieťahov," uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská

Žena ho chce dostať do basy

Branislav každý mesiac cestuje 350 kilometrov do Rakúska, aby sa stretol so synom. Jeho bývala partnerka si však z rozhodnutia slovenského súdu ťažkú hlavu nerobí. "Začala sa so mnou hádať, škriekať, že malého mi nedá," hovorí Branislav.

"Že spraví všetko pre to, aby ho dostala do basy, že sa stretnú na rakúskom súde,"
opisuje vyhrážky Viktórie teta Sebastiána (2). Zdá sa, že to aj myslí vážne. Dokonca zavolala rakúskych policajtov.Nezaujímali ich ani slovenské papiere, aj keď boli preložené do nemčiny. "Že ma zatknú a že zaplatím pokutu," dodáva Branislav.

CICP oslovilo rakúsku stranu

Zúfalý otec požiadal o pomoc aj Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí (CICP), jeho pracovníci už oslovili štátne orgány v Rakúsku. "Centrum požiadalo rakúske ministerstvo spravodlivosti, aby upovedomilo matku, že nedodržiava rozhodnutie súdu," uviedla hovorkyňa CICP Kristína Rogers.

V prípade, ak ani to nezaberie, nie je vylúčené, že bývalí partneri sa na rakúskom súde skutočne stretnú. Predmetom však môže byť aj samotné odobratie dieťaťa matke. "Nechcem, aby na mňa môj syn zabudol," hovorí Branislav.

Téme sa venuje reportér Pavol Janič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy