Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodičia dva roky bojujú o vlastné dieťa
Zdielať na

Rodičia dva roky bojujú o vlastné dieťa

KOMÁRNO / Rodičia dva a pol ročnej Vanessky bojujú na súde o to, aby sa mohli o svoje dieťa starať doma. Dievčatko hneď po narodení skončilo pre zlý zdravotný stav v detskom domove. Rodičia o to nežiadali. Teraz musia súdu dokazovať, že nielen chcú, ale aj sú schopní sa postarať o svoje vlastné dieťa.

Martina a Ernest sú rodičia dva a pol ročnej dcérky, ktorú zatiaľ nemohli vystískať nikde inde, len za bránami tohto detského domova.  

Aj keď sa Vanesska sa narodila s mnohými vrodenými ochoreniami, nikdy sa jej nechceli vzdať. Dievčatko bolo po narodení kŕmené sondou, nemocnica tak kontaktovala kuratelu a zrodilo sa predbežné opatrenie. Vanessku zobrali do domova.

"Povedali mi, že si môže vytrhnúť sondu a vykrvácať, také riziko som si nechcela zobrať na seba, potom sa dozvedela, že ma oklamali," hovorí matka malého dievčatka.

"V  prípadoch, kedy ide o funkčnú rodinu a problémom je "len" zdravotný stav dieťaťa, nie je dôvod na vyňatie dieťaťa z rodiny a jeho umiestnenie v detskom domove," tvrdí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ďalší súd o dieťa

Avšak pred dvomi rokmi putoval zo strany úradu, na základe prepúšťacej správy z nemocnice, ďalší návrh na súd. Nariadenie ústavnej starostlivosti. Dôvodom mal byť pretrvávajúci nepriaznivý zdravotný stav Vanessky.

"Tak isto sa o ňu budeme vedieť postarať, lepšie ako v detskom domove. Lebo je naša, máme ju radi, za to nemôže, že sa narodila chorá," vysvetľuje matka.

Rodičia takmer dva roky bojujú na súde o to, aby sa o svoje vlastné dieťa mohli postarať sami doma. "Nemôžeme si ju zobrať domov, nemôžeme si ju popestovať, musíme si pýtať od každého súhlas, je to naše dieťa," hovorí nešťastná matka.

Súd by mal zasadnúť čoskoro opäť. Rodiča len dúfajú, že po dvoch rokoch konečne padne definitívny verdikt.

"Rodičia majú možnosť využiť svoje procesné postavenie účastníka konania a preukázať súdu svoju schopnosť poskytovať dieťaťu požadovanú starostlivosť," vysvetlila Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Ako máme dokázať, že a o Vanessku vieme postarať, keď ani jeden deň nebola doma, ani nám to neumožnili, mňa potrebuje najviac, lebo som jej mama," dodala matka dievčatka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy