Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Zlatých Moravciach otvorili nový hypermarket, bez kolaudácie
Zdielať na

V Zlatých Moravciach otvorili nový hypermarket, bez kolaudácie

ZLATÉ MORAVCE / V Zlatých Moravciach otvorili bez ukončeného rozhodnutia stavebného úradu nový hypermarket. Stavba ešte stále nie je skolaudovaná a aj napriek tomu sa tam už nakupuje. Konanie bolo zastavené pre viaceré pochybenia, ktoré zistili inšpektori práce.

Do neskolaudovaného obchodu chodia ľudia nakupovať už niekoľko dní. Otvorili ho minulý týždeň vo štvrtok.

"Pokiaľ nie je vydané kolaudačné rozhodnutie, tak stavba by nemala byť daná do užívania," uviedla primátorka mesta Marta Balážová.

Jedenásť pochybení

Inšpektori práce, ktorí sa zaujímali o bezpečnosť zamestnancov, zistili až 11 pochybení, ktoré bránia vydaniu rozhodnutia.

Jedným z problémov je napríklad nakladacia rampa. "Tá je vyhotovená v nebezpečnom stave. Je tam možný pád obsluhy do hĺbky," ozrejmil riaditeľ Inšpektorátu práce v Nitre Róbert Bulla.

Inšpektorát práce tiež zistil, že ich požiadavky nespĺňajú ani únikové východy.

"Pri hlavnom vstupe sa nachádzali posuvné dvere, nespĺňajú funkciu únikových východov nakoľko sa neotvárajú smerom von," vysvetlil Bulla.

Podľa inšpektorov môže byť nebezpečným aj potrubie, ktoré sa nachádza v technickej miestnosti. "Nebolo izolované proti popáleniu obsluhy," dodal Bulla.  

Kolaudácia

Kolaudačné rozhodnutie vydáva mesto Zlaté Moravce, pre tieto nedostatky konanie prerušilo na 30 dní a nariadilo stavebný dohľad.

"Stavebník bol vyzvaný, že nemá platné kolaudačné rozhodnutie, aby s okamžitou platnosťou zastavil užívanie stavby," informovala Balážová.

"Za kolaudácie budovy je podľa zmluvy zodpovedný náš generálny dodávateľ. naša spoločnosť očakáva každým dňom konečné výsledky. Bezpečnosť prevádzky nie je ohrozená, vieme to predložiť príslušnými dokumentami," uviedla Michaela Jankovičová z PR oddelenia hypermarketu.

Stavebník i obchodný reťazec riskujú vysokú pokutu. "Inšpektorát práce uloží sankciu vo výške 1 000 až 200 000 eur," dodal Bulla. 

V Zlatých Moravciach otvorili nový hypermarket, no bez potrebnej kolaudácie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy