Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zmena definície zvieraťa skomplikuje život množiteľom
Zdielať na

Zmena definície zvieraťa skomplikuje život množiteľom

BRATISLAVA / Pod petíciu, ktorú spustili po odhalení týrania sučky Viki, sa v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer desaťtisíc ľudí. Zákon, po ktorom volajú, už pripravený je. Zmení definíciu zvieraťa a poriadne skomplikuje život množiteľom.

Trčiace kosti, hlboké a bolestivé rany, toto nie je iba príbeh sučky Viki, ale aj desiatok ďalších zvierat. Mnohé z nich uhynuli v obrovských mukách. S ranami od sekery, lopaty, noža a  ohňa.

"Od roku 2010 išlio u nás do väzenia iba šesť ľudí," hovorí Dorota Kráková z iniciatívy zvierací ombudsman. Ďalší dostali podmienečný, alebo finančný trest. Jeden povinné práce. Najväčší problém však je, že mnohí páchatelia sa pred sudcu vôbec nedostanú. Zviera je v zákone definované ako vec a preto sa jeho "poškodenie" hoci aj s následkom smrti, môže vyriešiť blokovou pokutou 33 eur.

Prepadá štátu

Tak to bolo aj v prípade tyrana z Devínskej Novej Vsi. Rok predtým, ako vo svojom byte zabil staršieho muža, podrezal psa svojej susedy. Polícia vtedy vec uzavrela ako poškodzovanie cudzej veci.

"Občiansky zákonník hovorí, že nájdená vec, pokiaľ sa nenájde majiteľ, prepadá štátu, tak keď nájdete zviera, treba ho odniesť na úrad, nech sa o neho štát postará. To by som chcela vedieť, ako by sa na vás pozerali," pokračuje Kráková.

Nová vláda

Zákon, po ktorom volajú tisíce ľudí je už 7 mesiacov napísaný a pripravený na schválenie v parlamente. Do dnešného dňa sa pred poslancov nedostal. "Predloží ho nová vláda," informuje riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Štátna veterinárna a potravinová správa pripravila v lete minulého roka novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá uzná zvieratá za živú a cítiacu bytosť. Štatút veci im ponechajú v prípade odobrania majiteľovi, na ktoré dosiaľ veterinári nemali právo.

Čipovanie šteniat

"Pokiaľ ide o týranie, je to bytosť, pokiaľ sa jedná o odobratie, je to vec," vysvetľuje Bíreš. Ďalšie zmeny nepotešia množiteľov psov. Obnovia povinné čipovanie šteniat, aby bolo možné určiť ich pôvod a zákon má upraviť aj počet sučiek chovaných na jednom mieste.

Téme sa venuje redaktorka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy