Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výsledky kontroly potravín potvrdili pokles nedostatkov, tvrdí Jahnátek
Zdielať na

Výsledky kontroly potravín potvrdili pokles nedostatkov, tvrdí Jahnátek

BRATISLAVA / Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vykonali počas posledného vlaňajšieho štvrťroka 11 271 kontrol potravín, nedostatky našli v 8,12 perentách prípadov. Oproti tretiemu štvrťroku ostatného roka, kedy bolo kontrol s nedostatkom 11,81 percenta, ide teda o pokles chybovosti.

O výsledkoch informoval vo štvrtok na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Ako priblížil šéf rezortu, bežných kontrol bolo 10 791, s nedostatkom skončilo 6,58 percent. Inšpektori vykonali v sledovanom období 435 kontrol mimo pracovného času, nedostatky odhalili v 38,39 percenta prípadov.

Priaznivý trend

V prípade mimoriadnych celoslovenských kontrol zaznamenali potravinári pochybenia pri 84,44 percenta. "Keby som mal urobiť zhrnutie výsledkov kontrol, môžem konštatovať, že znovu sa potvrdil ten priaznivý trend poklesu nedostatkov pri kontrolách. V niektorých prípadoch sme zaznamenali až neuveriteľné výsledky, ktoré nás samotných prekvapili," zhodnotil Jahnátek.

Najmenej kontrol s nedostatkom v poslednom kvartáli minulého roka evidoval obchodný reťazec Sintra. Nasledoval Nitrazdroj a Kaufland. Najhoršie obstál v sledovanom období podľa Jahnátka reťazec Diligentia. Ako uviedol minister pôdohospodárstva, jediným z hodnotených reťazcov, ktorý medzikvartálne vykázal nárast, je Karmen.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

"Pokiaľ sa naši kontrolóri sústredili na kontrolu potravín po lehote spotreby a minimálnej trvanlivosti, tu môžeme znovu skonštatovať veľmi pozitívny výsledok. Celkovo v štvrtom kvartáli boli na pultoch identifikované tieto potraviny len na úrovni 0,88 percenta," dodal Jahnátek.

Kontrola zásielok

V poslednom štvrťroku kontrolovalo 131 hliadok 292 zásielok. Počet kontrolovaných komodít podľa druhu bol 459, pričom nezrovnalosti zistili potravinári pri 5,13 percentách zásielok. "Čo je veľmi slušný výsledok. Boli vrátené len tri zásielky s hmotnosťou zhruba 500 kilogramov, čiže skoro až zanedbateľné množstvo," povedal minister.

Najväčším prekvapením bol podľa šéfa rezortu pôvod zásielok s nezrovnalosťami. Pri 53 zásielkach z Poľska kontrolóri zistili iba jedno pochybenie. "Zdá sa, že Poliaci si urobili dobre domácu úlohu minimálne v štvrtom kvartáli 2015. Dokonca krajiny ako Maďarsko, Rakúsko, tam sme nezaznamenali žiadny nedostatok," zhodnotil Jahnátek.

Pokuty

Štvrtý kvartál nebol bez pokút a správnych konaní. "Celkovo bolo uložených 360 blokových pokút v hodnote 10 128 eur. Z hľadiska správnych konaní bolo právoplatne ukončených v štvrtom kvartáli 603 správnych konaní v sume 706 990 eur," povedal Jahnátek s tým, že začatých správnych konaní bolo 223 v hodnote 1,57 milióna eur.

Ministerstvo vykonalo kontrolu potravín, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy