Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Asýrski kresťania dostali azyl, môžu sa pohybovať po schengene
Zdielať na

Asýrski kresťania dostali azyl, môžu sa pohybovať po schengene

HUMENNÉ / Väčšina asýrskych rodín, ktorých Slovensko prichýlilo, keď utekali pred Islamským štátom, už má udelený azyl. Znamená to, že odteraz sa môžu voľne pohybovať nielen u nás, ale po celom schengenskom priestore. Títo ľudia vraj žiadnu bezpečnostnú hrozbu nepredstavujú. Preverila ich americká tajná služba a dokonca aj Vatikán.

Dva mesiace bývajú v humanitárnom centre v Humennom. Ako žiadatelia o azyl sa mohli pohybovať na celom území Slovenska. Teraz, keď azyl dostali, môžu slobodu prejsť aj za hranice našej krajiny.

Tábor mohli opustiť až po uplynutí karantény a absolvovaní lekárskych prehliadok. "Sme veľmi šťastní. Slováci sa k nám správajú ako ľudia. Asi štyrikrát sme boli vonku, zakaždým v nemocnici," hovorí Roony, asýrsky kresťan.

Schengenský priestor

"Časť z nich už azyl má a časť z nich ho dostane v najbližších dňoch. Môžu sa pohybovať voľne po celom schengenskom priestore," povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva vnútra Ivan Netík.

Podľa riaditeľa migračného úradu Asýrčania pre nás nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Ešte predtým, ako sa dostali do Humenného, prešli výberom vysokého kominára OSN a aj vďaka tomu, že sú kresťania, vieme o nich veľa.

Chcú sa učiť po slovensky

"Prešli výberom americkou tajnou službou, preveril ich Vatikán. Majú vydané rodné listy, krstné listy. Vie sa o ich živote, o ich histórii, o ich rodinách," informuje riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel.

"Potrebujeme sa učiť slovenský jazyk, aby náš život mohol pokračovať na Slovensku," povedal asýrsky kresťan Nisan. Roony je stavebný inžinier a vo svojom povolaní by chcel pokračovať aj u nás.

"Katolícka cirkev Nitrianskej diecézy už rokovala so zamestnávateľmi o možnosti zaradenia do pracovného procesu," hovorí Priecel. Z Humenného by mali ísť do Nitrianskeho kraja. Presné adresy zatiaľ známe nie sú. S azylom  získajú trvalý pobyt a môžu požiadať o cudzinecký pas. Pokojne teda môžu zo Slovenska odísť.

Na mieste bola redaktorka Jana Veľasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy