Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zmeny na železnici. Štát ruší IC vlaky, pribudnú rýchliky
Zdielať na

Zmeny na železnici. Štát ruší IC vlaky, pribudnú rýchliky

BRATISLAVA / Posledné InterCity vlaky budú zo staníc v Bratislave, v Košiciach a v Humennom vypravené v nedeľu. Od pondelka budúceho týždňa ich Železničná spoločnosť Slovensko definitívne ruší. Aby bol zabezpečený dopyt cestujúcich v smere z Bratislavy na východ Slovenska v piatok a z východného Slovenska do hlavného mesta v nedeľu pribudnú nové spoje.

Od pondelka 18. januára sa doprava na železniciach preriedi až o štyri vlakové spoje denne - dva v smere do Košíc a dva do Bratislavy.

Najväčším problémom je ale výpadok IC vlaku Šarišan, ktorý ako jediný doviezol ľudí z hlavného mesta až do Humenného.

Ministerstvo dopravy preto požiadalo Železničnú spoločnosť Slovensko o nové spoje.

Každý piatok v smere z Bratislavy do Humenného:

Nový priamy vlak z Bratislavy do Humenného (rozšírenie trasy o úsek Kysak - Humenné)

Rýchlik o 15. hodine z Bratislavy pôjde nielen do Košíc, ale aj do Prešova a Humenného. Po novom sa bude volať  R 1603 Šarišan, pričom 13 vozňová súprava sa v Kysaku rozdelí, 6 vozňov  pokračuje do Humenného  a 7 vozňov do Košíc. Nový piatkový Šarišan obslúži 27 staníc. K vlaku sa prispôsobia, posunú sa o pár minút neskôr, regionálne vlaky z Humenného.

Pribudne nový spoj v úseku Žilina – Košice

Rýchlik o piatej pôjde z hlavného mesta až do Košíc, po novom sa bude volať R 1605 Chopok. Bude zastavovať ako všetky rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice. Nový piatkový rýchlik R 1605 Chopok obslúži 21 staníc. V Kysaku a v Košiciach sa k vlaku prispôsobia nadväzujúce regionálne vlaky.

Každú nedeľu v smere z východného Slovenska:

Pribudne nový vlakový spoj Humenné – Prešov – Žilina – Bratislava.

Pred druhou hodinou popoludní štartuje každú nedeľu (od nedele 24. januára) z Humenného  cez Prešov nový rýchlik Šarišan R 1602 do hlavného mesta. Nový nedeľný Šarišan obslúži  20 staníc. Od Žiliny pôjde expresne.

Nedeľný posilový rýchlik Chopok z Košíc do Bratislavy zostáva zachovaný len sa o niekoľko minút posúva v čase a má nové označenie R 1604 Chopok. Novinkou ale je, že pôjde rýchlejšie, vynechá niektoré stanice.  Nový R1604 Chopok nebude zastavovať v Margecanoch, Štrbe, Kraľovanoch, Trenčianskej Teplej, Novom Meste nad Váhom a Piešťanoch.

Konkurenčný boj

S maximálnym počtom vozňov plánoval po zrušení InterCity vlakov jazdiť súkromný dopravca RegioJet. Už je ale jasné, že prvé posilnené vlaky, ktoré začnú jazdiť od tejto nedele, vyrazia iba s desiatimi vozňami.

"Dôvodom je to, že nasadenie trinástich vozňových súprav zatiaľ viazne na situácii v Bratislave na Hlavnej stanici. Železničná spoločnosť Slovensko v tejto chvíli nie je ochotná neblokovať jediný perón, ktorý umožňuje odbavenie dalších súprav svojím stojacim rýchlikom,"
informoval hovorca RegioJet Aleš Ondrůj.

Konkurečný boj medzi súkromným dopravcom a železničnou spoločnosťou pokračuje. RegioJet ani po zrušení InterCity vlakov o pridaní nových liniek zatiaľ neuvažuje - nateraz by 10 vozňov, vrátane jedálenského, malo do vyriešenia problému stačiť.

"Každý z týchto spojov by mal ponúkať približne dvojnásobnú kapacitu oproti pôvodnému stavu na trase Bratislava - Košice," vysvetlil Ondrůj. 

Železničná spoločnosť priznáva, že okrem piatkov a nedele, ktoré posilnili, môžu byť problematické štvrtky.

"Ak by sa ukázalo, že kapacita, ktorá je, nebude najbližšie týždne dostatočná, priestor na predlžovanie súprav už nebude. Jedinou cestou je aspoň na čiastkových úsekoch zavádzať nové spojenia," vysvetlila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy