Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Saška nikdy nepozerala televízor. Doma nemali ani elektrinu, ani teplo
Zdielať na

Saška nikdy nepozerala televízor. Doma nemali ani elektrinu, ani teplo

ČIČAVA / Žije medzi nami veľa rodičov, ktorí by chceli dať svojim deťom viac, ako si môžu dovoliť. Nie vždy pritom ide o drahé dary, ale o základné potreby, ako je teplo či elektrina. A občas život môže niekomu zmeniť obyčajná ľudská súdržnosť. Do vyriešenia zlej situácie opustenej matky v Čičave (okres Vranov nad Topľou) sa zapojilo až 33 ľudí.

"Mali sme doma zimu. Keď sme dýchali, parilo sa nám z úst," hovorí školáčka Saška.

Bez elektriny

Matka so svojimi malými deťmi žije v malej izbe. Vianočný stromček síce majú, ale nesvieti, pretože im pred dvoma rokmi pre nedoplatky vypli elektrinu.

Saška nepozná ani televízor. "Nikdy som ho nepozerala, lebo ho nemáme," priznáva.

"Radiátory som musela odmontovať a dať do zberu, aby mali deti čo jesť," dodáva matka Martina Hrešová.

Sama na všetko

Mladá mamička to na ružiach ustlané nemala. V detstve ju po týždni opustila jej matka a východu nechala na pleciach adoptívnych starých rodičov. Šťastie nemala ani na partnera. "Na všetko som sama," priznáva.

Neoddýchne si ani počas noci. "Musím vstávať a kúriť, aby tu nebolo chladno," hovorí.

Pomoc ľudí

Príbeh Martiny zmobilizoval desiatky ľudí. Podnikateľ z Vranova daroval matke plné auto dreva. Susedia a dobrovoľní hasiči ho prišli poukladať a pripraviť.

Vďaka tajomnému darcovi z Košíc bol uhradený vysoký dlh za elektrinu a východoslovenskí energetici sa okamžite pustili do práce. Po dvoch rokoch si tak v dome opäť mohli zasvietiť.

Pre mnohých je to síce bežná vec, no vďaka dobrým ľuďom sa už aj v príbytku Martiny a jej detí svieti a majú teplo. Rodina dokonca dostala aj televízor.

"Verím, že sa mu to raz všetko vráti," odkazuje šťastná Martina.

Rodina žila v byte bez elektriny a tepla, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy