Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rómski asistenti sa osvedčili, významne znížili výskyt nákazlivých chorôb
Zdielať na

Rómski asistenti sa osvedčili, významne znížili výskyt nákazlivých chorôb

BRATISLAVA / Pred desiatimi rokmi ich bolo len jedenásť, dnes sú ich stovky. Zdravotní asistenti výrazne zlepšujú zdravotnú osvetu v rómskych osadách, napomáhajú k ich zamestnanosti a európska komisia ich najnovšie odporúča ako vzor iným členským štátom.

Po desiatich rokoch mravenčej práce hovoria o výsledkoch. "Podchytili sme žltačku typu A, zabránili sme šíreniu TBC, denne zabraňujeme hlodavcom aby deti nehrýzli," vymenovávajú asistenti.

Na začiatku 11

Na začiatku ich bolo len jedenásť. Ľudia žijúci v rómskych osadách prevažne zo základným vzdelaním absolvovali odborné školenie a stali sa  zdravotnými asistentami. Ich počet postupne rástol a s nimi prichádzali aj výsledky. Dnes ich je už 257 a ich počet sa ešte navýši.

"Znížili sme výskyt žltačky, znížili sme výskyt mumsu a iných infekčných ochorení," tvrdí riaditeľ Zdravých komunít Michal Kuba. "Prebrali sme záštitu a vyčlenili financie na ďalšie tri roky. Tento projekt je skutočne úspešný a my ho plne podporujeme. Európska komisia ho ho vybrala ako jeden z tých odporúčacích," hovorí štátny tajomník MPSVR Braňo Ondruš.

"Naši zdravotní asistenti napríklad zamedzili šíreniu infekcie z pitnej vody, pretože premiestnili odpad, a tak zdroj nákazy zničili," hovorí koordinátor zdravotných asistentov Jozef Pišta.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy