Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotné sestry tvrdia, že nemocnice budú prázdne. Čislák je pokojný
Zdielať na

Zdravotné sestry tvrdia, že nemocnice budú prázdne. Čislák je pokojný

BRATISLAVA / Hoci minister Viliam Čislák v piatok ustál svoje odvolávanie, pred sebou má hordu nespokojných zdravotníkov. Tí zbierajú deklarácie o výpovedi a od pondelka aj samotné výpovede.

Päťdesiatpäť miliónov na zvýšenie platov. Toľko má priniesť nový zákon do penaženiek zdravotným pracovníkom. Sestrám sa nepáči. Okrem toho, že podľa nich nezohľadňuje dĺžku ich praxe, môže po zavedení údajne pripraviť niektorých pracovníkov o peniaze.

Deklarácie podpisujú

"Premeníme deklarácie na výpovede," hovorí Monika Kavecká z Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. "Sestry deklarujú, že nie sú spokojné s týmto návrhom zákona a deklarácie podpisujú," tvrdí prezidentka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Čo sa stane o 2 týždne, keď zákon prejde druhým čítaním v parlamente nateraz nikto nechce odhadnúť. Sestry tvrdia, že budu prázdne nemocnice, minister je pokojný.

Ukončenie pomeru

Už od pondelka mali podľa našich informácii začať s podávaním výpovedí. Koľko ich je, nikto nevie. Zákon sa dotkne 40 tisíc pracovníkov. "Nie, nepoviem čísla, pretože skutočne je to o jednotlivých nemocniciach. Máme nemocnice, kde 90 percent zdravotníckych pracovníkov je rozhodnutých ukončiť pracovný pomer," tvrdí Kavecká.

"Sestry sa boja, deklarácie podpisujú tajne, pretože je tu prenasledovanie týchto ľudí," povedala Lazorová. "Nemám zatiaľ také informácie a momentálne nám nikto nič také neavizoval," hovorí Marián  Petko z Asociácií nemocníc Slovenska.

"Neviem si predstaviť, aby sestra, ktorá bude mať o 200 eur vyšší plat, aby išla štrajkovať," hovorí minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Téme sa venuje redaktorka Mária Ölvedyová:

Najčítanejšie správy